U Kalesiji promovirano najznačajnije djelo o Genocidu u Srebrenici

U kalesijskom BKC-u, u petak, 11. decembra, održana je promocija knjige “Srebrenica: Hronologija jednog zločina ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem”, autora njemačkog historičara i novinara Matthiasa Finka.

Promotori knjige bili su književnik Hadžem Hajdarević, novinar Hamza Ridžal i Izedin Šikalo, direktor “Dobre knjige”, koja je objavila ovo vrijedno djelo.

Izedin Šikalo je izrazio zadovoljstvo što je „Dobra knjiga“ izdavač ovog monumentalnog djela.

  • Nažalost, opet smo bili u situaciji da pojedinci rade ovako kapitalne stvari. Zahvalni smo cijenjenom historičaru i istraživaču Matijasu Finku koji nam je ustupio autorska prava i omogućio da ovo djelo prevedemo i na bosanski jezik. Vrijednost knjige je i u tome  što se u njoj nalazi većina presuda Haškog tribinala koje se odnose na Genocid u Srebrenici, kazao je Izedin Šikalo.

Novinar Hamza Ridžal je kazao da knjiga predstavlja kapitalno djelo sa neprocjenjivim brojem podataka koji su argumentovano navedeni i koji trajno svjedoče o Genocidu u Srebrenici.

  • Ovo je najvažnija i najozbiljnija knjiga napisana o Genocide u Srebrenici. Nastala je kao rezultat višegodinjeg autorovog istraživanja. Intelektualna britkost i naučno poštenje autora rezultirali su čitljivom i prohodnom studijom, koja se može čitati kao dokumentaristička potraga za samo jednim čovjekom Mirnesom Osmanovićem, ali i kao studija koja posmatra Srebrenički genocid u totalitetu, kao jednu cjelinu. Potrebno je istaknuti autorovo čudesno umijeće pripovijedanja. S obzirom na brojnost izvora, refernci, fusnota, kojih ima više od tri i po hiljade, navoda, izjava, arhivske građe, zaista je bilo umijeće sve ovo posložiti na samo 1100 stranica, sve to čitljivo posložiti. Ne libi se autor postaviti i provokativna pitanja. Iz neutralne pozicije, na objektivan način, sagledao je sve ono što se dešavalo u Srebrenici. Knjiga Matijasa Finka nije plakanje nad sudbinom Srebrenice kako bi se nad tim suzama gradio identitet žrtve. Fink sve ovo smješta u racionalan okvir, svjestan da se samo na taj način Genocid može promišljati kroz pojam odgovornosti. Autor se stalno vraća na ravan političke odgovornosti. Sve ono što se dešavao nakon 11. jula u Srebrenici Matijas Fink prepoznaje kao posljedicu mnogo ranije definiranih strateških ciljeva, kazao je, između ostalog, novinar Hamza Ridžal.

Na važnost objektivnog i nepristrasnog pristupa pisanju knjige o ovoj temi ukazao je i književnik Hadžem Hajdarević, ističući kako je Matthiasova knjiga upravo takva da u njoj ima detalja koji se, možda, neće dopasti čitaocu, ali da je argumentovano sve što je autor napisao, što je čini jednim od najvažnijih dokumenata o Genocidu. Jako je važno što je jedan Nijemac na olitički vrlo korektan način opisao Genocid u Srebrenici, istako je Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH.

U knjizi “Srebrenica: Hronologija jednog zločina ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem” na skoro 1.100 stranica Fink detaljno opisuje dešavanja od vremena osnivanja stranaka, prvih eskalacija, opkoljavanja Srebrenice, gerilskog ratovanja i, naposlijetku, sve do završnih faza Genocida tokom jula 1995. godine.

Do sada nije napisano djelo slično ovome o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ovo je svojevrsna enciklopedija.

Prevodilac knjige je Avdija Alibašić, profesor historije koji sada živi i radi u Njemačkoj.

Autor knjige Matthias Fink studirao je američke studije i političke nauke, a zatim studij za savremenu historiju u Münchenu i Tübingenu. Doktorirao je 1978. godine na temu „Nacionalni interesi i razvojna pomoć“.

Radio je 35 godina kao novinar, autor i producent političkih i dokumentarnih reportaža za razne institucije njemačkog javnog servisa ARD. Kao vanjskopolitički korespodent, izvještavao je iz Srednje i Južne Amerike, Irske, Vijetnama, Palestine. Decenijama je važio kao jedan od najbriljantnijih vanjskopolitičkih komentatora.

Kao posmatrač, bio je prisutan od samog početka rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju  (ICTY) u Den Haagu, o čijim procesima je intenzivno izvještavao.

Nakon okončanja ratova u vezi s raspadom bivše Jugoslavije, redovno je putovao u krizna područja, upoznavši sva mjesta stravičnih zločina.

Na svjetskom festivalu u New Yorku 2004. godine Matthias Fink odlikovan je srebrenom medaljom za reportažu o procesu ekshumiranja i identifikacije srebreničkih žrtava pod rukovodstvom dr. Ewe Klonowski, pod naslovom „Knochenarbeit“.

Pojam „Knochenarbeit“ (doslovno „rad kostiju“) u njemačkom jeziku opisuje ekstremno težak tjelesni i/ili duševni rad, upravo poput onog koji je godinama obavljala dr. Klonowski, forenzički antropolog.

Dr. Fink proveo je čitav niz godina baveći se srebreničkom apokalipsom, analizirajući ogromnu količinu izvora i materijala koji o tome postoje, postavivši sebi zadatak da minuciozno dokumentira razvoj događaja, suprotstavljajući se rasprostranjenim klišeima i jednostranim interpretacijama, koje služe za pravdanje vlastitih postupaka.

“Srebrenica: hronologija jednog genocida” dr. Matthiasa Finka predstavlja snažan krik protiv stravičnog zločina dajući neprocjenjiv doprinos protiv njegovog negiranja, relativiziranja ili čak rehabilitacije.

Oni koji nisu uspjeli nabaviti knjigu, mogu je za čitanje posuditi u kalesijskoj biblioteci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: