U Kalesiji promovirana knjiga “Majka Hatidža” autorice Esnefe Smajlović – Muhić

U Gradskoj biblioteci, koja djeluje u sklopu JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, održana je promocija knjige “Majka Hatidža”, autorice Esnefe Smajlović – Muhić. Organizator promocije je Udruženja “Snaga nezavisne žene” Kalesija. Osim autorice, o knjizi su govorile još i magistrica historijskih nauka Asja Redžić i prof. dr. sc. Amira Turbić-Hadžagić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Tuzli – Odsjek bosanski jezik i književnost. Moderator je bila Ajka Rahmanović.

Mr. Asja Redžić se osvrnula i na ranija historijska dešavanja u Bosni i Hercegovini, na ranije genocide nad Bošnjacima, kako bi dokazala da je iz istih ideoloških razloga počinjen genocid i u vrijeme minule Agresije.

Prof. dr. sc. Amira Turbić-Hadžagić je, između ostalog, kazala da je prof. dr. Dževad Jahić u pravu kada insistira da se sintagma „kultura sjećanja“ zamijeni sintagmom – kultura pamćenja.

– Sjećanja blijede, zaboravlja se ono čega se sjećamo. Mi moramo da pamtimo događaje, kao što pamtimo svoje ime i prezime. Ova knjiga Esnefe Smajlović – Muhić veliki je dopinos našoj kulturi pamćenja, kazala je Amira Turbić – Hadžagić.

  Obje promotorice su kazale da su knjigu čitale sa velikim emotivnim nabojem.

Autorica je kazala da je u knjizi prikazala život majke Hatidže Mehmedović, kojoj su tokom Genocida ubijena dva sina i muž i desetine drugih bliskih rođaka, od njenog rođenja, preko djetinjstva, djevojaštva i udaje, pa sve do dešavanja u vrijeme Agresije i poslije, tokom njene borbe za pronalazak posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.

 Esnefa Smajlović – Muhić je u knjizi navela i sve važne događaje o Srebrenici od 1992. godine pa do kraja Agresije.

– Genocid nije počinjen samo u julu, i nije samo u Srebrenici, od početka agresije bilo je jasno da srpska politika i srpski zločinci žele uništiti Bošnjake i to su činili kad god su bili u mogućnosti. Cilj mi je da ovom knjigom sva ta dešavanja otrgnem do zaborava, kazala je autorica Esnefa Smajlović – Muhić

Esnefa Smajlović Muhić autorica je i knjiga „Život prije i poslije Srebrenice“. Počasni je član internacionalnog tima Instituta za istraživanje genocida u Kanadi. Učesnica je Šeste međunarodne konferencije Sarajevo i svijet, koju je organizirao Međunarodni forum Bosna pod nazivom „U pandemijskim vidicima“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: