U Kalesiji promoviran „Miraz“ Jasmine Mrkonjić Gurda:“Književna poslastica za svakoga ko umije razlikovati vrijedan nakit od ukrasne bižuterije“

U prepunoj kalesijskoj biblioteci, u petak, 15. jula, održana je promocija knjige „Miraz“ Jasmine Mrkonjić-Gurda. Osim autorice, o knjizi su govorili profesorica Meliha Terzić i Osman Halilović, književni kritičar.

Halilović je autoricu uporedio sa književnicom Nafijom Sarajlić.

-Nafija Sarajlić na početku naše moderne književnosti i Jasmina Mrkonjić-Gurda danas – cijede nektar iste kulture i istog načina života. U četiri narativno-poetske cjeline pred čitaocem se razotkriva jedna raskošna i slojevita priča o ljudima i sudbinama, o ljubavi i usudu, o topraku i tuđini, o ratu, opamćenju i sjećanju. Vjerujem da će Jasminini tekstovi, njen stil pripovijedanja obogaćen jednom izvrsnom poetikom i teme koje otvara pred čitaocem, biti prava književna poslastica za svakoga ko umije razlikovati vrijedan nakit od ukrasne bižuterije, naveo je Osman Halilović.

Posebno emotivno izlaganje bilo je Melihe Terzić, koja je bila profesorica u Behram-begovoj medresi i autorici Jasmini i promotoru Osmanu.

Kao i svakom roditelju, tako i nama učiteljima je drago kad su im učenici uspješni.  Već i samim izborom kratke forme, iskoristivši puno njen ih prednosti, Jasmina Mrkonjić-Gurda pokazuje spisateljsku intuiciju i zreost. Kad hoćemo izdvojiti neke motive i teme koje su ovoj autoricu svojstvene, odmah se nude primarne ljudske veze: roditeljsko-evladske, žensko-muške, žensko-ženske, porodične i prijateljske, pa zatim i neke druge. Jedna od tema je i iseljenička. Jasmina Mrkonjić-Gurda piše s puno žara. Ona je u ringu, ili u zagrljaju sa životom, kazala je, između ostaloga, profesorica Meliha Terzić.

Autorica je u svom kratkom obraćanju kazala da je ovim pričama željela da sačuva sve uspomene iz svoga djetinjstva.

– Žena Bošnjakinja je u fokus mogu pisanja. Sve priče u knjizi su istinite. Neke su se događale u mojoj najbližoj okolini, u mahali, tu oko nas. Nisu sve teme ozbiljne, ima u knjizi i humora, opisa šaljivih situacija, rekla je Jasmin Mrkonjić-Gurda.

Da je promocija bila uspješna, kazuje i interes za kupovinu knjige nakon završetka ovog kulturnog događaja. Organizator promocije je UGM „Sumejja“ Kalesija, u saradnji sa JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, u sklopu koje djeluje kalesijska biblioteka, Medžlis IZ Kalesija i Asocijacija žena MIZ Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.