U Kalesiji predstavljen roman „Šapat sudbine“

U Kalesiji, u sali Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović”, u povodu obilježavanja 23. aprila – Svjetskog dana knjige, održana je promocija romana „Šapat sudbine“  Hazete Hamzić – Salihović. Osim autorice, o romanu su govorili Mehmed Pargan i Fahrudin Sinanović. Dijelove romana kalesijskoj publici čitale su Lejla Ćivić i Armina Pašalić, učenice MSŠ Kalesija.

sapat3

 

Mehmed Pargan je kazao da je Hazetina knjiga zapravo roman o nadi, ljubavi i dobroti, te da se čita u jednom dahu. On je još kazao da je Kalesija u poslijeratnom periodu doživjela svojevrsni bum i revoluciju kada je riječ o kulturi i književnosti, te da je iznjedrila nekoliko izvrsnih pisaca, poput Fahrudina Sinanovića, Mehmeda Đedovića, Fajke Kadrića, Azira Šabića…

Biranim riječima o romanu „Šapat sudbnine“ govorio je i Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“.

– Radnja romana „Šapat sudbine“ smještena je, vremenski, u predratno, ratno i poslijeratno vrijeme, a zbiva se u Krajini, okolini Bihaća, u Zvorniku i Ženevi, u Švicarskoj. Zanimljivo je da bi neke epizode iz ovoga romana mogle funkcionirati i kao sasvim zasebne cjeline, bez oslanjanja na prethodne ili one koji slijede nakon njih. Tu prije svega mislim na temeljnu priču o tragediji u porodici limara Tahira, zatim na život Refike u Zvorniku u vremenu agresije, onda na život glavne junakinje u Ženevi, a, dakako, i ljubavna priča, odnosno Refikina veza najprije sa Mešom, a potom i sa Enesom može itekako da funkcioniše kao zasebna pripovijest.

Kada bih poredio stil pisanja Hazete Hamzić Salihović sa nekim od naših književnika, čini mi se, da je najbliža stilu pisanja Nure Bazdulj  Hubijar. To je ono štivo koje se lahko čita i nije toliko opterećeno deskriptivnim pasažima i gnomskim, odnosno refleksivnim, misaonim, slojevima, kazao je Sinanović.

Kazivanje o romanu „Šapat sudbine“ pobudilo je snažne emocije u publici; bilo je i onih koji nisu mogli zadržati suze.

Hazeta Hamzić Salihović je istakla zadovoljstvo što je u prilici da svoju knjigu predstavi i Kalesijcima. Roman je, kako je kazala, napisala na osnovu istinitog događaja i istinite priče jedne njene učenice iz Bosanske Krupe.

sapat5

– Mnogo je porodica kojima je alkohol nanio veliko zlo. Ako prepoznate nekoga iz takve porodice, pomozite mu. Kada sam od svoje učenice čula ovu tužnu priču, sama sam sebi rekla da moram pisati o tome. Tako je nastao ovaj roman, kazala je Hazeta Hamzić Salihović.

Knjigu „Šapat sudbine“ uredila je književnica Šefka Begović-Ličina, a recenzenti su bili  Nedžib Vučelj, književnik, Muhamed Mahmutovic, književnik – publicista, i Mustafa Širbić, književnik. Lektorski posoa je odradila  Šefika Koljić, dizajn korica je uradio Hajrudin Lule Mekić, a prijelom knjige: Edin Nikšić,

Roman „Šapat sudbine“ je književni prvijenac Hazete Hamzić – Salihović, koje je rođena u Miljanovcima kod Kalesije, prije agresije radila je kao nastavnica biologije u Bosanskoj Krupi. Danas sa porodicom živi i radi u Švicarskoj.

sapat4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: