U Kalesiji predstavljen projekat razvoja ruralnog poslovanja

Projekat „Razvoja ruralnog poslovanja“, koji je finansiran iz IFAD-ovog Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede danas je prezentovan u Kalesiji. Projekat su prezentirali predstavnici SERDE iz Sarajeva koji su predstavnike općine Kalesija, poljoprivrednih udruženja i preduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom upoznali sa značajem projekta i uslovima aplikacije. Cjelokupan projekat je osmišljen kao pomoć malim i siromašnim poljoprivrednicima, koji bi uz pomoć općine i otkupljivača mogli obezbijediti dodatne prihode.

Prema riječima Aide Džamalija – Duran, projekt menadžera SERDE, razvojni cilj projekta je pomoći poljoprivrednicima za preživljavanje, uz nastojanje da pređu iz oblika proizvodnje za vlastite potrebe na komercijalno bavljenje poljoprivredom, te da im se pomogne u razvijanju sektora ne-farmskih poduzeća i stvaranje prilika za zapošljavanje na selu.

“Vrlo je važno istaći da će kroz projekat biti podržan i jedan dio infrastrukturnih projekata i dio koji će biti usmjeren kroz poticaj malih poljoprivrednika – siromašnih, jer je cjelokupan projekat usmjeren za smanjenje siromaštva u ruralnim područjima. Radi se o mini finansiranju nabavke nasada i slično, zavisno od potreba lokalnih zajednica. Također, bit će omogućena podrška za nabavku sitne mehanizacije za poljoprivredna udruženja i zadruge, koje okupljaju značajniji broj kooperanata na terenu”, kazala je Duran.

2

Općina Kalesija se našla u grupi 27 općina u FBiH u kojima će se implementirati ovaj projekat, koji bi mogao pomoći smanjenju siromaštva.

Ismet Mešić, koji po ovlaštenju mijenja općinskog načelnika, posebno je istakao važnost projekta jer se radi o učešću siromašnog dijela stanovništva.

“Putem Centra za socijalni rad će se identifikovati potencijalni korisnici. U ovom projektu mogu učestvovati sva domaćinstva čija mjesečna primanja ne prelaze 417 maraka. Veći dio stanovnika ispunjava ove uslove i može učestvovati u projektu. Općina Kalesija će podržati projekat i dogovoriti sa otkupljivačima da otkupe sav višak proizvoda od malih poljoprivrednika. Projekat će se u Kalesiji , uglavnom, realizovati u oblasti voćarstva i stočarstva”, rekao je Mešić.

Naredna faza projekta je izbor poljoprivrednih udruženja i malih poljoprivrednih proizvođača, koji egzistiraju na prostoru siromašnih mjesnih zajednica na području općine Kalesija.

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: