U Kalesiji počela Kulturna manifestacija „IKRE 2020“: Sead Husić prvi gost

Književnim razgovorom sa Seadom Husićem – Belim u Kalesiji je počela 25. kulturna manifestacija „Ikre 2020“. Razgovor sa književnikom iz Banovića Seadom Husićem vodio je književnik Fajko Kadrić.

– Za mene, bilo da pišem pjesmu ili priču, glavna preokupacije jeste kako nešto napisati, a ne o čemu pisati, kazao je, između ostaloga, Sead Husić Beli tokom razgovora.

Sead Beli Husić rođen je 1986. u Tuzli. Srednju školu završio je u Banovićima, a 2010. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Poeziju, prozu, eseje i radove o književnosti objavljuje u književnim časopisima i na književnim portalima.   Objavio je sljedeće knjige: Na tragu modernizma (2015), Čovjek koji piše priče (2017), Stvari (2017), Iz savremenih književnosti / Apriorna čitanja (2020), Časopisne pjesme (2020).  Dobitnik je treće nagrade na Zavičajnim stazama u Bihoru te za knjigu poezije Stvari dobio je nagradu Fondacije za izdavaštvo u Sarajevu. Poezija mu je prevođena na danski, makedonski, švedski i mađarski jezik.

U toku manifestacije „Ikre 2020“ predviđena je promocija knjiga domaćih autora Hasana Paloša i Safeta Hamzića, također predstavit će se i knjige Mirsada Kunića, Kadife Tahirović, a bit će održane i književne radionice za osnovce i srednjoškolce…

Organizator manifestacije „Ikre 2020“, kojom se obilježava oktobar – Mjesec knjige, je JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, u saradnji sa BZK „Preporod“ Kalesija.

Manifestaciju podržavaju Općina Kalesija, općinski načelnik Sead Džafić, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fondacija za bibliotečku djelatnost i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: