U Kalesiji otvorena fabrika stočne hrane i poljoprivredna apoteka

Kalesija je od danas bogatija za fabriku stočne hrane „Emzeta“ i poljoprivrednu apoteku „Herba“, u kojima je obezbijeđeno novih 12 radnih mjesta. Fabrika stočne hrane je u vlasništvu kalesijskih privrednika Esada Jakubovića, vlasnika fabrike namještaja „Izazov“ i Senada Hamzića, vlasnika veterinarske stanice „Vet promet“ – Miljanovci, dok je poljoprivredna apoteka u vlasništvu Poljoprivredno-uslužne zadruge „Jajić“. Oba objekta su smještena u Industrijskoj zoni u Gornjoj Kalesiji.

Kompletna investicija od kupovine zemljišta do otvaranja Fabrike iznosila je blizu 2,5 miliona KM.

emzeta

Po riječima Esada Jakubovića poljoprivrednici sa ovog područja su do sada stočnu hranu nabavljali, uglavnom,  iz Srbije i susjednih zemalja, što je bio jedan od glavnih razloga za ovu investiciju.

„Naš osnovni cilj je da proizvedemo stočnu hranu, koja će kvalitetom i cijenom zadovoljiti potrebe farmera s područja općine Kalesija i TK-a, a ako se ukaže prilika proizvodi će biti distribuirani i šire“, kazao je Jakubović i dodao da će u prvoj fazi biti uposleno 10 radnika, a u narednoj fazi bi se trebalo otvoriti još 20 radnih mjesta.

Esad Jakubović i Senad Hamzić su čast da svečano otvore Fabriku prepustili sinovima.

2

Esadov sin, Tarik Jakubović je u društvu Bege Gutića, premijera Vlade TK-a, Ismeta Mešića, predstavnika općine Kalesija i Edina Ramića, ministra za izbjegla i raseljena lica u Vladi FBiH, presijecanjem vrpce otvorio Fabrku stočne hrane, dok je Edin Hamzić, doktor veterine i sin suvlasnika Seanada Hamzića, pustio u promet prve količine stočne hrane.

senadov-sin

Inače,  „Emzeta“ je tvornica stočne hrane srednje veličine u kojoj će se, u prvoj fazi, mjesečno proizvoditi oko 600 tona gotove hrane za sve vrste životinje. U drugoj fazi  je planirana i proizvodna linija za premikse.

„ Proizvodit ćemo stočnu hranu za muzni program, tov junadi i perad. Imat ćemo ukupno oko 50 različitih receptura. Naš cilj je da imamo jako kvalitetan program koji će naći svoje mjesto na tržištu. Imamo i silose kapaciteta 1.000 tona, tako da ćemo moći otkupiti sav višak žitarica od građana sa područja općine Kalesija. Možemo garantirati da će proizvedena hrana će biti uglavnom biljnog porijekla, bez GMO-a“, istakao je Hamzić.

Podršku otvaranju proizvodnog pogona u Kalesiji pružila je i Vlada TK-a, kroz poticaj za zapošljavanje novih radnika. Premijer Vlade TK-a Bego Gutić je izrazio zadovoljstvo što će poljoprivrednici s ovog područja moći kupovati domaću stočnu hranu, s obzirom da je više od 80 % na našem tržištu iz uvoza.

„Vlada TK-a je od početka podržavala ovaj projekat i sjećate se da sam prije nekoliko mjeseci kritikovao rad općinske administracije s obzirom da je g-din Jakubović imao problema sa Općinom. Kritike su urodile plodom i vrlo brzo je riješen ovaj problem. Dobra stvar je što će naši poljoprivrednici imati domaću stočnu hranu i što će u svakom momentu znati čime hrane svoje životinje. Vlada TK-a već duže vrijeme vodi kampanju „kupujmo i koristimo domaće“ i ovaj projekat se uklapa u ove okvire. Nadamo se da će i druge firme krenuti u ovom pravcu i da ćemo imati što više domaćih preduzeća koje će proširiti svoje kapacitete i vlastite proizvode plasirati na naše tržište“, istakao je Gutić.

Nakon otvaranja fabrike stočne hrane, premijer Bego Gutić, predstavnik Općine Kalesija Ismet Mešić i Mehmedalija Jajić su svečano otvorili i poljoprivrednu apoteku „Herba“.

otvaranje-apoteke

Apoteka je opremljena najsavremenijim sadnim materijalom, kao i velikim izborom mašina potrebnih kako u poljoprivredi tako i u drugim granama.

FOTO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: