U Kalesiji održan Kamp mladih Crvenog križa

U periodu od 02.08. – 06.08.2019.godine u Mektebskom centru u Dubnici Crveni križ općine Kalesija organizovao je Kamp mladih na temu „Prevencija ovisnosti i borba protiv zloupotrebe droga“. Riječ je o prvom Kampu mladih koji je organizovan na području općine Kalesija,a okupio je učesnike iz udruženja mladih i  organizacija Crvenog križa sa područja Tuzlanskog kantona,Kantona Sarajevo,Distrikta Brčko i Republike Hrvatske.

Kamp je bio edukativnog karaktera tokom kojeg su učesnici imali priliku da usvoje nova znanja o ovisnosti,samoj prevenciji te načinu kako se boriti protiv zloupotrebe droga.Edukaciju su držali članovi Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE,Dženisa Jamaković magistrica psihologije i Amina Jusića vršnjači edukator, te Branko Samardžić,inspektor OKP/PU Kalesija.

Također prvog dana Kampa održana je radionica na temu Diseminacije koju su održali Amra i Lamija Pirić, diseminatori Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Na zatvaranju Kampa mladih Crvenog križa općine Kalesija,učesnicima su dodijeljeni certifikati za učešće na trening kampu  „Prevencija ovisnosti i borba protiv zloupotrebe droga“.

Obzirom da se projekat kojeg provodi Crveni križ općine Kalesija „Prevencija ovisnosti i borba protiv zloupotrebe droga“ ne završava sa održavanjem kampa,njegova daljnja implementacija ogleda se u potpisivanju sporazuma o saradanji sa organizacijama učesnicama kampa, i  održavanju radionica u osnovnim i srednjim školama.

Nadamo se da će efekti kampa biti višestruki ,prvenstveno kada govorimo o prevenciji same ovisnosti gdje samo kontinuiranim radom možemo doprinijeti smanjenju ove loše pojave u našem društvu što je i  jeste jedan od ciljeva projekta.

Projekat „Prevencija ovisnosti i borba protiv zloupotrebe droga“ realizovan je uz podršku našeg dugogodišnjeg partnera,humanitarne organizacije World Vision-a,koji su do sada nebrojeno puta podržavali rad Crvenog križa općine Kalesija.

Pored World Vision-a,Kamp mladih Crvenog križa općine Kalesija podržale su brojne institucije,organizacije i firme sa kojima smo ostvarili saradnju a to su  : Općina Kalesija, Medžlis Islamske zajednice Kalesija,Fondacija Tuzlanske zajednice koja drugu godinu za redom podržava aktivnosti mladih Crvenog križa općine Kalesija kroz svoje grantove za mlade, BKC “Alija Izetbegović“ Kalesija , Mjesna zajednica Kalesija Centar, Crveni križ Tuzlanskog kantona, Vitinka a.d. Kozluk, Optika Zulić, Hotel Košuta Kalesija, Magic Vision Kalesija, Zlatno Jato Tojšići ,kao i naši medijski pokrovitelji NEON TV, Radio Feral Kalesija, infoplus.ba i nezavisni kalesijski portal.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti našim prijateljima i sponzorima koji su nam pomogli u realizaciji kampa i predstavljanju općine Kalesija kao dobrog domaćina.

Također vrijedi istaći da je Medžlis Islamske zajednice Kalesija za potrebe Kampa mladih Crvenog križa općine Kalesija ustupio na korištenje kompleks Mektebskog centra u Dubnici,čime smo nastavili dobru saradnju između ove dvije institucije .

Kalesijska mladost je pokazala da zaslužuje još veću podršku lokalne zajednice ,jer zahvaljujući ideji,entuzijazmu mladih ljudi u Kalesiji je po prvi puta organizovan Kamp mladih, kamp mladih koji je u svakom pogledu ispunio očekivanja svih nas,a u prilog tome govore pozitivni komentari učesnika kampa.

Kalesija je predstavljenja u najboljem svijetlu,na najbolji način a mladi su još jednom pokazali da su najbolji ambasadori svih nas i pokretači pozitivnih promjena u društvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: