U Kalesiji oblježen 25.novembar – Dan državnosti BiH (FOTO)

Obilježavanje 25.novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine na području općine Kalesija započelo je polaganje cvijeća na spomen obilježju palim borcima NOR-a u II svjetskom ratu. Prisutnima se na ovom mjestu obratio Sejfo Softić, predsjednik SUBNOR-a općine Kalesija, koji je podsjetio na značaj NOR-a i ulogu partizanskih jedinica u oslobađanju zemlje od fašizma.

Nakon toga, delegacije općine Kalesija, političkih subjekata, boračkih i nevladnih organizacija su položile cvijeće i proučile fatihu na Centralnom spomen obilježju poginulim borcima Armije RBiH u centru Kalesije.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Kalesija, u povodu 25.novembra – Dana državnosti BiH održana je u Sali za sjednice općine Kalesija.

Čestitke prisustnima, ali i svim građanima općine Kalesija i Bosne i Hercegovine u povodu Dana državnosti upitio je Jasmin Osmančević, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija.

Osmančević je, obraćajući se prisutnima, naglasio da je 25.novembar jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, jer je tog datuma rođena moderna Bosna i Hercegovina.

Prigodnim referatom u povodu Dana državnosti BiH obratio se profesor historije na Univerzitetu u Tuzli dr. Sead Selimović, koji je govorio o značaju antifašističkog pokreta i državnosti Bosne i Hercegovine.

„Rehabilitacija četničkog i ustaškog pokreta je vrlo opasna, jer ima za cilj da promijeni katakter rata, odnosno agresije na RBiH od 1992 do 1995.godine. Oba ova pokreta nikada nisu priznala Bosnu i Hercegovinu kao državu, već su je svastavali u okvire Velike Srbije ili Hrvatske. Mi ne možemo da se odričemo onih vrijednosti kojima mi, kao narod, kao Bosna i Hercegovina i kao Bošnjaci, pripadamo a to je antifašistički pokret. Antifašistički pokret predvodila je Komunistička partija Jugoslavije koja je u okviru Narodno oslobodilačkog pokreta vremenom pridobila gotovo sve slojeve stanovništva. I ovo je tačka na kojoj mi padamo, jer antifažizam izjednačavamo sa kumonizmom“, rekao je u uvodu dr. Selimović.

Selimović je dodao da su početkom Drugog svjetskog rata Bošnjaci s velikom dozom opreza gledali na NOR, jer je u Istočnoj Bosni počinjen veliki pokolj od strane četničkih jedinica nad bošnjačko-muslimanskim stanovništvom, a postojalo je i nepovjerenje partizana prema Bošnjacima.

„Okolnosti su promijenje u aprilu 1943.godine, kada se partizanskim jedinicama priključuju oficiri legije iz Gračanice, Adem Osmanbegović, Vehid Begić i Hasan Maglajlija, iz Bijeljine: Osman Gruhonjić, Enver Zaimović, Daut Filipović i Hilmija Šahinpašić. Osim njih, sredinom 1943.godine u partizane je prešlo više oficira domobranskog rezervnog sastava muslimanske vjeroispovijesti iz Tuzle, Gradačca i druih mjesta Sjeveroistočne Bosne. Ovi događaji imali su snažan odjek među muslimanskim stanovništvom ovog kraja, ali su i utjecali na jačanje NOP-a i slabljenje profašističkih snaga“, istakao je dr. Selimović.

Selimović je posebno naglasio da je na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

„Na današnji dan 1943.godine počela je obnova državnosti Bosne i Hercegovine. Mnogi to negiraju. U vrijeme Kraljevine SHS i perioda austrougarske vladavine negrano je postojanje Bosne i Hercegovine i Bošnjaka kao naroda. Prema dokumentima ZAVNOBIH-a svi narodi u Bosni i Hercegovini su bili ravopravni. Značaj ZAVNOBIH-a je i u tome što su zasijedanju prisustvovali i predstavnici drugih partija, a ne samo KP Jugoslavije. Tako je Ismet Begtašević iz Bratunca bio član GO JMO, Aleksandar Preka iz Tuzle, Ante Kamenjašević, član Hrvatske seljačke stranke, Ivan Ribar, član Demokratske stranke…  ZAVNOBIH je od 25.novembra postao parlament BiH, čije su se odluke poštovale. Već na Drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a je donesena Deklaracija o pravia građana, a na Trećem zasijedanju ZAVNOBIH prerasta u Narodnu skupštinu BiH i dobija svoju vladu. Time je zaokružena državotvornost Bosne i Hercegovine.  Prvi put nakon 03.novembra 1918.godine Bosna i Hercegovina je 06.aprila 1945.godine na Trećem zasjedanju ZAVNOBIH-a dobila svoju Vladu“, rekao je dr. Selimović.

Poslije iscrpnog i temeljitog obraćanja dr. Selimovića čestitku u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine uputio je i općinski načelnik Sead Džafić.

Obilježavanje Dana državnosti na području općine Kalesija nastavljeno je promocijama knjiga: “Bosna i Hercegovina u vrijeme pojave (veliko) nacionalnih ideja” autora dr.Senaida  Hadžića i “Mesnevija” autora Dželaluddina Rumija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: