U Kalesiji obilježen Svjetski dan voda: Došlo je vrijeme da moramo vodu da peremo; nagrađeni pobjednici natječaja

U organizaciji Ekološkog udruženja građana „EKO-ZELENI“ Kalesija i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, u Kalesiji je obilježen 22. mart – Svjetski dan voda. Na centralnoj manifestaciji, koja je održana u velikoj sali BKC-a, objavljeni su rezultati ekološkog natječaja za najbolji literarni rad za učenike osnovnih i srednjih škola općine Kalesija o temi ”NAŠE RIJEKE – BEZ VODE NEMA ŽIVOTA” i uručene nagrade pobjednicima.

Prije dodjele nagrada prisutnima su se obratitili prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza „EKO – ZELENI“ TK, dr. Sead Noćajević i Mujo Tosunbegović, izaslanik općinskog načelnika Seada Džafića.

– Naša poruka je da se stanovništvo više uozbilji kada je u pitanju zbrinjavanje krutog i miješanog otpada. Poručujemo da se sve divlje deponije u skladu sa Odlukom o komunalnom redu ukolone sa područja TK. Treba da nastavimo dalje sa ekološkom edukacijom, jačanjem ekološke svijesti kako bi pored nas tekle čiste i zdrave rijeke. Došli smo u situaciju da moramo da peremo vodu, a možemo je oprati tako što ćemo da čuvamo daše rijeke od zagađenja, od njihovog izvopra do ušća, kazao je predsjednik Ekološkog saveza “Eko-zeleni” prof. dr. Muhamed Omerović, koji se zahvalio Općini Kalesija, Ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva TK, direktoru i uposlenicima JU BKC “Alija Izetbegović”  i svima ostalima koji su pružili podršku pri organizovanju manifestacije kao i doprinosu očuvanja voda.

U ime načelnika općine Kalesija sekretar Organa uprave Mujo Tosungebović je kazao da je načelnik Džafić spreman podržati sve projekte koji će doprinijeti tome da imamo čiste rijeke i zdravu životnu sredinu.

Fahrudin Sinanović, predsjednik Komisije za ocjenu učeničkih radova, je kazao da su na natječaj pristigla 23 rada iz pet škola. Dodijeljeno je sedam nagrada. Pet radova je podjelilo prvo mjesto. Dakle, svih tih pet učenika su osvojili prvo mjesto. Dva učenika su podijelili drugo mjesto.

Prva mjesta osvojili su:

Aida Suljić JU MSŠ Kalesija III4

Muamer Džanić, OŠ „Memići“ 6B

Armina Spahić, OŠ Kalesija 7b

Armin Muminović OŠ Rainci Gornji

Tarik Klinčević OŠ „Vukovije“ Vib

Druga mjesta osvojili su:

Irma Mujanović, JU Mješovita srednja škola „Kalesija“ III10

Sabina Osmanović OŠ Kalesija 9b

Osim nagrada učenicima, i svi ostali učesnici natječaja su dobili zahvalinice i knjigu na poklon. Školama su poklonjene sadnice ukrasnog drveća koje će da krasi njihova školska dvorišta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: