U Kalesiji obilježen NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O BIBLIOTEKAMA U BiH

U petak, 29. oktobra 2021. godine, u kalesijskoj biblioteci, u okviru Kulturne manifestacije „IKRE 2021“, obilježen je NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O BIBLIOTEKAMA U BiH. Tim povodom organizirano je druženje književnika sa odručja Tuzlanskog kantona i mladih čitalaca.

U obilježavanju ovog značajnog dana, pod motom “Biblioteka – mjesto susreta”, učestvovali su, između ostalih: Zejćir Hasić, Zlatko Dukić, Ivona Grgić, Safet Berbić, Mehmed Pargan, Hasan Paloš, Muhamed Omerović, Mehmed Đedović, Fajko Kadrić, prof. dr. Muhamed Omerović, Fahrudin Sinanović, Nermin Bukvar, predsjednik BZK Preporod, vijećnici Mehmed Hodžić i Admir Karić, kalesijski vrijedni čitaoci Selma Osmanović, Medina Đedović, Emir Hodžić…

Zlatko Dukić i ostali književnici ukazali su na važnost učešća biblioteka u izgradnji društva znanja. Istaknuto je i da javne biblioteke moraju biti samostalne javne ustanove, te da, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, ne mogu biti u sastavu drugi ustanova. Tokom druženja govorila se i poezija. Svoje stihove kazivali su Safet Berbić, Mehmed Đedović, Zejćir Hasić i Fahrudin Sinanović.

Dogovoreno je i da se ovakva druženja književnika nastave i u narednom periodu, na kojima bi se razgovaralo o probemima sa kojima se susreću književnici, biblioteke i obrazovanje općenito.

Povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH na kalesijskim ulicama prolaznicima je dijeljen propagandni materijal koji govori o važnosti čitanja, učenja i biblioteka.

Zlatko Dukić i Zejćir Hasić su poklnili i određeni broj knjiga kalesijskoj biblioteci. Ovaj događaj pratili su ekipe RTV TK i TV Neon.

Organizatori Kulturne manifestacije „IKRE 2021“ su JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i BZK „Preporod“ Kalesija, a u obilježavanju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH učestvovali su i Društvo bibliotekara TK i Društvo pisaca TK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: