U Kalesiji obilježen “Dan roze vrpce” (FOTO)

U organizaciji Udruženja „Ženo, majko, sestro“ danas je u Kalesiji obilježen „Dan roze vrpce“.  Tokom manifestacije dijeljene su roze vrpce i edukativni materijal o bolesti karcinoma dojke i načinu prevencije.

Prema riječima Nasihe Pjanić, predsjednice Udruženja „Ženo, majko, sestro“ cilj manifestacije je skrenuti pažnju javnosti o postojanosti bolesti karcinoma dojke, njenoj rasprostranjenosti koja sve više uzima maha, te podstaći i motivisati žene na redovne preglede dojki.

 „Nabavkom mamografa u Domu zdravlja u Kalesiji povećan je broj žena koje obavljaju preventivni pregled. To nam je jako drago, jer karcinom  dojke je izliječiv u 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vrijeme. Nažalost, samo u našem udruženju je 26 žena oboljelih od karcinoma dojke“, kazala je Nasiha Pjanić.

Ona se zahvalila članicama udruženja iz drugih općina i gradova, koje su došle u Kalesiju i na ovaj način podržale aktivnosti udruženja „Ženo, majko, sestro“.

Nevzeta Habibović, predsjednica Udruženja „Žena –ženi“ Kladanj kaže da su došle u Kalesiju kao podrška prijateljicama, koje imaju isti problem, ali i da ukažu na opasnost koju sa sobom nosi rak dojke

„Dolazimo iz Kladnja. Mi smo mlado udruženje koje je osnovano u aprilu ove godine. Nažalost, mlado ali brojno udruženje. Pokušavamo da educiramo žene da se na vrijeme pregledaju. U Kladnju, kao malom mjestu, mnogo je oboljelih. Žene još uvijek kriju svoje oboljenje. Ne pojavljuju se u javnosti. Zbog toga smo i osnovali udruženje da žena izađe iz svoje „čahure“ i svoja četiri zida, da se otvori, ukaže na problem i da dobije podršku i drugih žena, ali i društva u cjelini“, istakla je Habibović.

Manifestaciju su podržali i učenici Medinske škole iz MSŠ Kalesija, koji su prisustnim građanima mjerili krvni pritisak i šećer u krvi.

Sa današnje manifestacije u Kalesiji upućena je poruka svim ženama da izvrše preventivni pregled i da se bore za život, jer život je samo jedan.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: