U Kalesiji obilježen Dan nezavisnosti BiH (FOTO)

U povodu obilježavanja 01.marta – Dana nezavisnosti BiH danas je održana sjednica Općinskog vijeća Kalesija.

Prisutnim vijećnicima, predstavicima političkih subjekata, boračkih organizacija i udruženja, Medžalisa Islamske zajednice i direktorima javnih ustanova i preduzeća obratio se Esad Čanić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, koji je svim građanima u domovini i dijaspori čestitao Dan nezavisnosti i podsjetio na značaj referenduma za samostalnost BiH, održanog 29.februara i 01.marta 1992. godine.

 

Dan nezavisnosti 14
Esad Čanić (SBiH), predsjedavajući OV Kalesija

Prigodnih referatom u povodu Dana nezavisnosti obratio se dr.Sead Selimović, vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija i profesor historije na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Selimović je u svom referatu govorio o disoluciji SFRJ i značaju referenduma za nezavisnost BiH. On je još jednom podsjetio da je na sceni ponovno negiranje države BiH, Bošnjaka kao nacije, bosanskog jezika, koji ima svoje utemeljenje još od 9. i 10. stoljeća. Selimović je dodao da je i dalje na sceni Drugi Memorandum SANU, o kojem se u našoj javnosti veoma malo ili gotovo nikako ne priča, a koji se još naziva „Ćosićevim priručnikom za Milorada Dodika“. Naglasio je da se ovaj Memorandum pojavio 2011. godine, a da su njegovi kreatori Dobrica Ćosić i Ljubomir Tadić, otac Borisa Tadića, nekadašnjeg predsjednika Srbije.

Dan nezavisnosti 15
dr. Sead Selimović

Doktor Selimović je citirao pojedine navode iz pomenutog Memoranduma u kojem se, između ostalog, navodi: „koristiti sve mehanizme da se oba doma Parlamenta BiH maksimalno onemoguće u radu, obezvrijede i obesmisle, na sve moguće načine, sprečavati donošenje zakona, koji čak i ne smetaju i ne predstavljaju nikakvu prijetnju Republici Srpskoj, jer je ovo jedno od značajnijih sredstava za dokazivanje teze o nemogućnosti funkcioniranja zajedniočkih institucija u BiH“. Također, citarirao je i dijelove Memoranduma u kojima se kaže:“ generalno i u svakom mjestu insistirati na tome da su državna vlast i institucije na nivou BiH nepotrebne, suvišne, nemoguće, skupe i antisrpske, ni po koju cijenu se ne smije dozvoliti formiranje saveza ili udruženja na nivou BiH, maksimalno izbjegavati upotrebu termina BiH, a u slučajevima kada je iz nekih razloga nephodno pomenuiti taj termin,  onda staviti u prvi plan Republiku Srpsku“, citirao je Selimović navode iz Drugog Memoranduma SANU Srbije.

U nastavku obraćanja Selimović je prisutnima kazao da referendum za nezavisnost dao legitimitet odbrani RBiH od agresije, presudno je utjecao na međunarodno priznanje BiH od strane tadašnje Evropske zajednice i SAD, ali i drugih međunarodnih faktora. Dodao je da je referendum bio jako važan za prijem BiH za prijem BiH u UN i očuvanje vanjskih granica BiH, odnosno teritorijalne cjelovitosti naše zemlje.

Nakon obraćanja dr. Selimovića, čestitku građanima BiH i općine Kalesija uputio je općinski načelnik Nedžad Džafić.

Prije svečane sjednice proučena je fatiha i položeno je cvijeće na centralnom spomen obilježju u Kalesiji.

FOTO:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: