U Kalesiji obilježen Dan državnosti BiH (FOTO)

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Kalesija danas je u Kalesiji obilježen 25.novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

U uvodnom obraćanju predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Enes Idrizović je podsjetio na značaj 25.novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine i uputio čestitku u povodu jednog od najvećih državnih praznika.

Prigodnim referatom u povodu Dana državnosti BiH obratio se dr. Sead Selimović, profesor historije na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Selimović je, obraćajući se prisutnima govorio o kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine i značaju obilježavanja 25.novembra.

„Moramo biti ponosni što imamo državu Bosnu i Hercegovinu. Stalni cilj naših susjeda je osvajanje ili podjela Bosne i Hercegovine. Ideologije koje proizvode ratove su ideologije fašizma nacizma, militariznma i secesije, koji su bili uzroci za početak Drugog svjetskog rata. Fašizam i nacizam nisu poraženi u Drugom svjetskom ratu. Oni su, nažalost, nastavili da žive, što smo vidjeli tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a održano je 25. i 26. novembra u Vacar Vakufu ili Mrkonjić Gradu, na kojem je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Na Prvom zajedanju ZAVNOBIH-a Bosna i Hercegovina je dobila sve atribute države, Ustav, Parlament i Vladu. ZAVNOBIH je uvažio granice Bosne i Hercegovine, sa Berlinskog kongresa, koje su potvrđene na AVNOJ-u, a kasnije i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Također, utvrđena je nedjeljivost Bosne i Hercegovine. Na ovom zasjedanju su učestvovali predstavnici svih bosanskohercegovačkih naroda i predstavnici svih stranaka građanske orjentacije. Sretan Vam Dan državnosti i živjela Bosna i Hercegovina“, kazao je, između ostalog, u svom obraćanju dr. Sead Selimović.

Općinski načelnik Sead Džafić je čestitao Dan državnosti BiH svim građanima općine Kalesija i Bosne i Hercegovine.

Prije svečane sjednice predstavnici općine Kalesija, političkih subjekata, boračkih organizacija i MIZ Kalesija su na centralnom spomen obilježju u Kalesiji položili cvijeće i odali počast svim šehidima i poginulim borcima.

FOTO:

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: