U Kalesiji obilježen 25.novembar – Dan državnosti BiH (FOTO)

U Kalesiji je danas na svečan način obilježen 25.novembar – Dan državnosti BiH. Obilježavanje Dana državnosti započelo je učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju ispred zgrade općine Kalesija.

Svečana akademija upriličena u povodu 25.novembra održana je u Sali BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija.

Prigodnim referatom prisutnima se obratio predsjedavajući vijeća Mensur Hukić koji je podsjetio na značaj održavanja Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, ali i opasnostima kojima je danas izložena Bosna i Hercegovina.

„ Najvažniji zaključak sa zasjedanja ZAVNOBIH-a je u činjenica da je Bosna i Hercegovina definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Današnje generacije su veliki dužnik naših predaka koji su tokom Drugog svjetskog rata u herojskoj i pravednoj borbi protiv fašizma sačuvali integritet srednjovjekovne bosanske države. Mlade generacije treba odgajati u duhu antifašizma bez kojeg Bosna i Hercegovina ne može ići naprijed. Danas šaljemo poruku da smo odlučni graditi državu Bosnu i Hercegovinu, a za očuvanje njene državnosti dugujemo veliku zahvalnosti borcima ARBiH koji su stali u njenu odbranu početkom 90-tih godina prošlog vijeka kada je BiH doživjela još jedan napad na njenu državnost.  Ovaj važan datum, agresija na našu domovinu, uništavanje i želja za njenom podjelom, negiranje države, treba da nas osnaži da jačamo svijest i da našoj djeci ulijevamo misao da mi drugu državu nemamo“, kazao je, između ostalog, Mensur Hukić, koji je svim građanima BiH čestitao Dan državnosti BiH.

Uz čestitke za 25.novembar Dan državnosti BiH, načelnik općine Kalesija Sead Džafić je odao posebno prizanje pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su svojom hrabrošću i odlučnošću sačuvali Bosnu i Hercegovinu u najtežim danima.

„Često ponavljam da je 1992.godine započeta “krvava utakmica” u Bosni i Hercegovini. Prekinuta je ta utakmica, a ovih dana smo očevici da neke snage žele nastaviti ono što su započeli 1992.godine. Pozivam sve građanke i građane Kalesije, ali i one koji su van Bosne i Hercegovine, da zaboravimo mržnju i netrpeljivost, da se ujedinimo i da branimo svaku stopu naše Kalesije i države Bosne i Hercegovine“, rekao je načelnik Džafić.

Doprinos u obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine dali su i osnovci i srednjoškolci iz Kalesije.

Obilježavanje Dana općine Kalesija nastavljeno je pohodom na Lisaču, gdje su hrabri borci ARBiH izvojevali jednu od najvećih pobjeda tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata.

FOTO:

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: