U Kalesiji međusobne optužbe – i NBL i SDA traže ponovno brojanje glasova (VIDEO)

Da je svaki glas važan pokazuje izborna drama u Kalesiji. Kandidat SDA Zijad Kulanić je prestigao Seada Džafića, kandidata NBL-a, i uz jedan glas više osvojio načelnički mandat. Zbog nevjerovatno male razlike, obje stranke optužuju jedna drugu za izborne manipulacije i traže ponovno brojanje glasova.

Sead Džafić izgubio je za samo jedan glas od svog protukandidata iz SDA Zijada Kulanića. Utvrdio je to danas i CIK. Presudni su bili glasovi dijaspore i mobilnih timova. Zbog toga NBL, koji je kandidirao Džafića, ali i SDA, čiji je kandidat pobijedio, traže da svi glasovi budu još jednom prebrojani.

– Sačekat ćemo konačne rezultate, pa ćemo onda po zakonu tražiti ponovno brojanje – kaže Džafić.

– Stojimo pri svojoj ponudi da idemo sa zajedničkim zahtjevom za otvaranje svih biračkih mjesta u Glavnom centru za brojanje u Zetri i da se ponovo prebroje glasovi kako za nivo načelnika tako i za nivo Općinskog vijeća – ističe Fadil Alić, potpredsjenik Općinskog odbora SDA Kalesija.

Sve veće su sumnje u izborne manipulacije. Jedni druge optužuju za kupovinu glasova.

– Preko svojih ljudi, svojih simpatizera i svih onih kojima je u interesu da on ostane na vlasti činili su sve ne bi li tu volju građana prekrojili, pa čak i tim stimulativnim sredstvima koja se popularno zovu kupovina glasova – tvrdi Alić.

– Oni su kupovali glasove i uvodili su po više birača. I oni su kupovali glasove i to zna cijela Kalesija – navodi Džafić.

Zato je bila važna dominacija u biračkim odborima. U Kalesiji je čak osam stranaka dobilo više mjesta u biračkim odborima nego što je osvojilo glasova na izborima. SDA optužuje Džafića za trgovinu mjestima u biračkim odborima.

– Kada se pogleda sastav biračkih odbora, navodno, u ime Čapljine u Srcu, HDZ-a 1990, SNSD-a, vidi se da su to ljudi okupljeni oko bivšeg načelnika Seada Džafića. Ili su to uposlenici njegove firme ili simpatizeri njegove politike – tvrdi Alić.

– S naše strane, sa strane Nezavisne bosanskohercegovačke liste nije bilo trgovine. To odgovorno tvrdim – poručuje Džafić.

Kažu, trgovine biračkim odborima bilo je i u Kladnju, gdje je SNSD, koji je osvoji samo jedan glas, svoja mjesta u biračkim odborima prepustio vladajućoj PDA.

– Na biračkim mjestima gdje su se desili propusti i malverzacije, desili su se pod okriljem biračkih odbora gdje su bili predstavnici SNSD-a – kaže Mersida Čaušević, predsjednica Općinskog odbora SBB Općine Kladanj.

– Ukoliko neko ima nekakve materijalne dokaze i drugi državni organi imaju mogućnost da to provjeravaju – zaključuje Jusuf Čavkunović, načelnik Općine Kladanj (PDA).

Na taj problem su konstantno upozoravali iz Koalicije “Pod lupom”.

– Nažalost, mnogi prodaju mjesta u biračkim odborima, što opet dovodi u pitanje sam integritet čitavog izbornog procesa, njegovu regularnost. I u narednom periodu sigurno treba mijenjati Izborni zakon – stava je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije pod lupom.

Na ostale izborne manipulacije šest stranaka u Kladnju je ukazalo mirnim protestom. Traže detaljnu istragu nadležnih institucija. Općinske izborne komisije u Kladnju i Kalesiji za sada šute i ne žele da sve to komentarišu.

federalna.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: