U Donjem Hrasnu otvorena novosagrađena džamija

U kalesijskom džematu Hrasno Donje održana je dova povodom zvaničnog otvaranja novosagrađene džamije u ovom džematu. Otvaranju je prisustvovao veliki broj vjernika iz okolnih džemata i sa područja drugih medžlisa. Osim domaćina, prisutnima su se obratili i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver ef. Alić, dr. Edin Ramić, federalni ministar za povratak, izbjegla i raseljena lica, dr. Šefko ef. Sulejmanović, izaslanik muftije tuzlanskog, Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme.

Džamiju su zajednički otvorili ministar Edin Ramić i džematlija Bego Ćatić.

Od Muamer ef. Bukvarevića saznajemo da je džamija izgrađena za nepune dvije godine.

– Mašine su ušle da uređuju teren za džamiju na kraju mjeseca oktobra 2015. godine, a nekoliko dana kasnije zakopan je prvi temelj za džamiju. Za nepune dvije godine izgradili smo džamiju, uredili parking prostor oko džamije, harem džamije, ogradu oko džamije, pomoćni objekat… Novac za gradnju džamije obezbijedili su sami mještani našeg džemata. Nigdje nije bila „prostrta“ sergija, niti se išlo po drugim selima i džematima da se traži novac, ali jeste bilo nekoliko ljudi sa strane koji su učestvovali u gradnji, kazao nam je Muamer ef. Bukvarević.

Građevinski odbor, koji je podnio najveći teret u izgradnji džamije, uz imama Muamera ef. Bukvarevića i Ibrahima Bukvarevića, predsjednika Džematskog odbora, činili su i:  Haso Ćatić, predsjednik građevinskog odbora,  Jusuf Mešanović, Mustafa Fazlić, Sejdil Ibralić i Ismet Bureković.

Džematu Donje Hrasno, koji ima 430 članova, pripadaju i mještani naselja Hrasno Donje, Paraći i Horozovina.

Noć uoči otvorenja džamije, u džematu Hrasno Donje kalesijski imami su proučili mevlud. Vakifima koji su pomogli izgradnju džamije u džematu Hrasno Donje, a koji su iz drugih mjesta i džemata, domaćini su dodijelili zahvalnice kao vid priznanja za njihovo dobro učinjeno djelo.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: