U blizini Čaklovića utvrđeno postojanje i izvršeno terensko istraživanje nekropole srećeka

Spoljni saradnik zavoda za zaštitu i korištenje kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanog kantona Ekrem Sakić, profesor historije izvršio je u subotu (12.12.2020 godine) terensko istraživanje nekropole stećaka, koja se nalazi na brdu u blizini tunela Čaklovići.

Radi se o nekropoli tj. o srednjovjekovnom groblju na kojem se nalazi 6 nadgrobnika tj.stećaka, od čega tri stećka spadaju u kategoriju položenih stećaka sljemenjaka, dva spadaju u kategoriju položenih stećaka sanduka i jedan koji spada u kategoriju uspravnih stećaka stubova.

Ono što je posebno značajno je da ova nekropola stećaka nije ranije opisivana u naučnoj i stručnoj literaturi. Tom prilikom je napravljen zapisnik koji pored ostalog sadrži naziv katastarske općine na kojoj se nalazi parcela, zatim naziv parcele i broj katastarske čestice na kojoj se nalazi nekropola sa stećcima. Svaki stećak je pojedinačno opisan i fotografisan. Rezultati terenskog istraživanja ove nekropole stećaka biti će objavljeni u časopisu “Baština”broj 13 kojeg izdaje zavod za zaštitu i korištenje kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

(Tuzlarije)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: