U BKC-u promovirana knjiga “Srebrenica – zaboraviti ne smijem, halaliti neću”: „Mrtvog brata nosio sam 20 kilometara“

U galerijskom prostor JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, 11. Septembra 20021. godine, održana je promocija knjige “Srebrenica – zaboraviti ne smijem, halaliti neću” autora Hasana Hasanovića. Osima autora, o knjizi su govorili još i prof. Nermin Mujkanović, istaknuti član UG „Prosvjetitelj“ Srebrenica, i Šemsudin Nasupović, predsjednik JOB Kalesija.

Ova knjiga je nastala kao rezultat iskustva na putu smrti od Srebrenice do Nezuka 1995 godine, na kojem su ubijena dva Hasanova brata. Njegov otac u Srebrenici je umro od gladi.

Šemsudin Nasupović je kazao da ova knjiga mora biti pouka i opomena svima nama. Govorio je još i o statusu bosanskih boraca, te dodao da, nažalost, članovi JOB-a sami međusobno sakupljaju novac kako bi pomogli svojim saborcima.

Nermin Mujkanović je rekao da je o ovoj temi teško govoriti, a još teže je ne govoriti. Govorio je i o fazama genocida, od planiranja, izvršenja Genocida do negiranja.

  • Promocijom ove knjige mi promovišemo istinu. U knjizi je opisan detaljan Hasanov život, od boravka u Srebrenici do izlaska na slobodnu teritoriju. Ovo je jedna od najtežih priča o Srebrenici. Hasanov primjer, koji je kilometrima nosio mrtvog brata, treba nam biti primjer kakvi trebamo biti jedni prema drugima, kakvi lideri trebaju biti prema građanima, treba biti pouka da ne smijemo jedni druge ostaviti u teškim situacijama, kazao je, između ostalog, Nermin Mujkanović.

Na početku obraćanaj autor knjige Hasan Hasanović, sa zahvalnošću, kazao da je Kalesija prva općina koja je Srebreničnima pružila ruku spasa.

  • Knjigu san napisao 25 godina nakon Genocida. Napisao sam je na nagovor prijatelja. Morao sam napisati zbog negiranja Genocida. Strah me da će naša djeca zaboraviti šta se dogodilo, a strašne stvari su se događale. Opisao sam i glad oja je vladala u Srebrenici. Moj otac je umro od gladi. Moja majka je bila krupnija žena. Sa stotinjak kila na kraju je završila sa 42 kile. Bila je strašna glad. Klanjao sam i molio Allaha da mi da bilo kakvu smrt, samo da ne bude smrt od gladi. U prvi mah knjiga je imala 400 stranica, ali je svedena na 200 stranica jer neki nisu htjeli da se oni i njihove porodice spominju, kazao je Hasan Hasanović.

Knjiga “Srebrenica – zaboraviti ne smijem, halaliti neću” prevedena je na njemački jezik i postala je najprodavanija knjiga u povijesti izdavačke kuće koja je prevela knjiu. A riječ je o jednoij od najrenimiranijih izdavačkih kuča u Njemačkoj.

Na naslovnici knjige je autor Hasan Hasanović pored mrtvog brata u Nezuku.

  • Mrtvog brata nosio sam 20 kilometara. Ja sam tada imao 22 godine, a brat 20 godina. Ove fotografije nema među ostalim fotografijama u Potočarima. Zašto je nema, ne znam ni sam, rekao je Hasan Hasanović.

Knjiga se za čitanje može posuditi u kalesijskoj biblioteci.

Prije promocije knjige neformalna grupa građana organizovala je Šetnju za Srebrenicu u znak sjećanja na žrtve Genocida.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: