U BKC-u promovirana knjiga „Kamenica u paklu opsade“

– Više je razloga zbog kojih sam se odlučio da objavim ovu knjigu, ali dva su najvažnija. Prvi je zaborav jer Bošnjaci često zaboravljaju šta im se dešavalo u prošlosti i zato krvavo plaćaju taj zaborav. Drugi je namjera da razobličim strašne četničke zločine koje su počinili u ovom dijelu Podrinja i koje su pokušali prikriti, kazao je na promociji svoje knjige „Kamenica u paklu opsade“ autor Muhamed Omerović.

Pomocija je održana u sali BKC-a u okviru Kulturne manifestacije „Ikre 2018“. Osim autora, o knjizi su govorili Fahrudin Sinanović, Fajko Kadrić, književnik, ui mr. Dževad Tosunbegović, jedan od recenzenata knjige.

– Knjiga koja je pred nama nije listo historiografsko djelo, nije ni često prozno književno djelo. Ima u ovoj knjizi dosta faktografije, fotografija, svjedočanstava, ali ima i subjektivnog pripovijedanja, lirskih pasaža. Ponajprije bismo ovu knjigu mogli svrstati u nešto što se zove dokumentarn aproza, nešto blisko dnevnicima, mamoraima, kazaio je na početku promocije Fahrudin Sinanović.

– Ono što je u knjizi „Kamenica u paklu opsade“ napisao autor Muhamed Omerović još jedan je doprinos rasvjetljavanju onog što su preživjeli svi  oni koji su se našli u Kamenici u vrijeme opsade i egzodusa u surovu zimu 1992/93. godine. Svima koji su se sa književnog ili publicističkog aspekta bavili tragedijom Bošnjaka Kamenice  sama po sebi nameće se usporedba sa sličnim stradanjima na našim prostorima u prošlosti, koja su nam itekako poznata iz knjiga i filmova. U tom kontekstu borba u okruženju boraca Kamenice može se porediti sa partizanskom epopejom na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, a golgota kameničkih civila u pokušaju da s domognu slobodne teritorije Tuzlanskog okruga u toku izuzetno suorove zime januara i februara 1993. godine, daleko prevazilazi ono što su doživjeli učesnici nadaleko poznatog Igmanskog marša, kazao je, između ostalog, mr. Dževad Tosunbegović o Omerovićevoj knjizi.

– Muhamed nam prenosi informaciju o jednom vremenu i prostoru pričajući priče o ljudima i događajima neposredno i iz prve ruke.“Kamenica u paklu opsade“ je, rekao bih, zavjetno-ispovijedna vrsta pripovjedačkog djela, memoarsko štivo i svjedačanstvo jednog vremena u kojem pripovjedač iz svog pripovjednog ugla i ne pokušava da se poigra čitaočevom emocijom, možda i naprosto zbog činjenice da će realno pripovijedanje o događajima to samo po sebi učiniti. Po mom skromnom sudu knjiga “Kamenica u paklu opsade” pripada kategoriji logorske literature i pored ratnog dnevnika A. Šabića – “U njedrima Udrča” i memoarske knjige Šemse Salihovića Smajkana “Nikad ne zaboravi Cersku” spada u red najkompletne ispričanih priča o zlu u Podrinju. (…)Ova će knjiga i knjige njenog karaktera svoju punu afirmaciju i vrijednost imati kod generacija do kojih neće doprijeti naše usmene priče i predaje. Zato je knjiga međnik u vremenskim putevima da se na njima nikad ne izgubimo, naglasio je književnik Fajko Kadrić.

Odlomke iz knjige čitala je Amina Omerović.

Kulturna manifestacija „Ikre“ nastavlja se u petak, 26. oktobra, u 17,00 sati, kada je na rasporedu promocija knjige „Brodska cesta bb“ Medihe Šehidić – selimović, književnice koja živi u Beču.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: