U BKC-u predstavljen roman „Deseta vrata pakla“ Rezaka Hukanovića:Knjiga napisana krvlju

U kalesijskom BKC-u promovirano je šesto izdanje romana „Deseta vrata pakla“ prijedorskog novinara i pjesnika Rezaka Hukanovića. Osima autora, o knjizi, za koju je predgovor napisao nobelovac  Elie Wiesel, govorili su još i Zlaja Jovanović, novinar RTV TK, i Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija

I jedan i drugi promotor su kazalli da se radi o potresnoj knjizi koja govori o logorima Omarska i Keraterm, u kojima je autor bio zatočen šest mjeseci, izložen najgorim fizičkim i psihičkim torturama.

rezak3

– Moja knjiga je spomenik stradalnicima svih logora. Svako od nas ima svoj roman. Ovo je moj roman, moja knjiga napisana krvlju, mojom krvlju i krvlju mojih komšija,rođaka, poznanika. U knjizi spominjem stvarna imena i stvarne događaje. Niti jedan navod iz moje knjiige nije pobijen ili negiran. Moj cilj je bio da svijetu kažem istinu o onome što se dešavalo u Prijedoru i u logorima Omarska, Trnopolje i Karaterm. Moj grad je nakad bio poznat po pjesmi, danas je, nažalost, poznat po stravičnim ratnim zločinima, kazao je između ostaloga autor Rezak Hukanović.

Hukanovićeva knjiga prevedena je na mnoge jezike: norveški, engleski, njemački, turski. Rezak Hukanović je bio i svjedok u Haškom tribunalu. Vratio se u Prijedor gdje i danaas živi. Vlasnik je TV 101 Prijedor.

rezak1
rezak2
rezak4
rezak5
rezak6
rezak7
rezak8
rezak9

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: