U BKC-u otvorena Izložba ilustracija Admira Delića: Zaboravljanje žrtava značilo bi da ih ubijamo i drugi put

U okviru projekata  „GENOCID.BA“  u galerijiskom prostoru kalesijskog BKC-a otvorena je Izložba ilustracija Admira Delića od nazivom „Jedanaestog podsjećamo“.

Izložbi je prisustvovao veći broj posjetilaca iz Kalesije, Tuzle, Živinica, Srebrenice…

Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Aliaj Izetbegović“ Kalesija, govorio je o samoj izložbi i radovima Admira Delića.

-Slika govori više od hiljadu riječi. Danas kad ljudi, nažalost, sve manje čitaju, slika dođe kao odličan medij za prenošenje poruke, pouke, ideje… Ilustracije se najčešče koriste kao dopuna nekom tekstu, pa otud imamo sintagme „ilustrirani tekst“, „ilustrirana knjiga“, „ilustrirana zbirka pjesama“, ali ilustracija može da funkcionira i kao zasebna, autonomna, može samostalno da funkcionira i da ispuni svoju zadaću da nam pošalje poruku. To nam je najbolje pokazao Admir Delić svojim ilustarcijama, koje večeras evo izlažemo, kazao je na početku svog obraćanja Sinanović.

On je podsjetio da je Admir Delić je, Kalesijac, Tojšićanin, prije svega.

-Svi mi znamo da su Tojšićani veliki lokalpatriote, a Admir Delić, čini mi se, njihov je kolovođa. Autor je knjige „Seoske strahote“, u kojoj je na najbolji način spojio dvije umjetnosti: književnost i likovnu umjetnost. U „Seoskim strahotama“ Admir Delić je izrazio ljubav prema svojim Tojšićima. Delić je ilustrirao i strip „Prešli su“, koji također govori o temi Genocida u Srebrenici. Tekst za taj strip napisao je Samir Karić, također, Kalesijac, koji je odnedavno savjetnik za medije ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Admir Delić odnedavno živi i radi u Sarajevu. Novinar je Al Jazeera Balkans. Ranije je radio na RTV TK. I on je dopunio kalesijsku, koloniju vrsnih ljudi u Sarajevu.

-Danas izlažemo njegovih 36 ilustracija. Baš danas je završio ovu koja govori o ubijenoj jednogodišnjoj bebi Fatimi Muhić, koju su ubili srpski zločinci.

I sve ostale ilustarcije na svoj način govore o Genocidu, opominju, prozivaju, okrivljuju. Admir to radi na svoj umjetnički način.

Vidjet ćete da se na svakoj ilustarciji nalazi broj 8372. Također, čest motiv na Delićevim ilustarcijama je i „Srebrenički cvijet“, koji je postao nezvanični simbol Genocida u Srebrenici i općenito stradanja Bošnjaka u vremenu agresije 1992 – 1995. Da podsjetim, autorice „Srebreničkog cvijeta“ su žene iz udruženja „Gračaničko keranje“ iz Gračanice. Također, prisutan je i lik majki Srebrenice na Delićevim ilustracijama.

Iako su na svaki način pokušavali da pokose, ubiju, pogaze cvijet Srebrenice, on, kao i Bosna, ipak opstaje. O svemu tome „priča“ Admir Delić svojim ilustracijama, kazao je Fahrudin Sinanović.

Zahvaljujući se autoru ilustracija, još je rekao da je Admir Delić, da do sada ništa u životu nije uradio, ovim ilustracijama dao ogroman doprinos kulturi sjećanja.

Ovo je prva izložba Delićevih ilustracija. Cilj mu je da, ako ga zdravlje posluži,  uradi 8372 ilustarcije, onoliko koliko ima i žrtava u Genocidu.

– Što se tiče slika svaka je nastala na osnovu nekog svjedočanstva. Danas sam objavio ilustraciju koja podjseća na malu Fatimu Muhić. Ima tu svjedočanstava o silovanim ženama, šutnji UN, rastavljanju porodica i o vječnom podjećanju na 11.juli. Teško je uraditi neku takvu ilustraciju jer te podsjeti na nešto što si pročitao i čuo a možda počeo zaboravljati. Ja ne želim zaboraviti. Želim da ne zaboravimo, da se nikad nikome ne ponovi, kazao je Admir Delić autor ilustracija.

Izložbu je otvorila Hata Mujčinović, pomoćnica općinskog načelnika. U uvodu je svog obraćanja odsjetila je da su srpski okupatori nakon 11. jula 1995. godine ubili 8372 Bošnjaka, te da je 2001. godine Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji okarakterizirao kao – genocid.

-Suosjećamo s porodicama koje su izgubile svoje najmilije.  Srebrenica je naša opomena i za sadašnjost i za budućnost. Ne smijemo dopustiti da se žrtve genocida u Srebrenici zaborave. Zaboravljanje žrtava značilo bi da ih ubijamo i drugi put.

Sjetimo se da oni koji su ubijeni u Srebreničkom genocidu i voljeni koji su ostali iza njih, nikad nisu imali izbora. Sjetite se da su oni koji su izvršili ubojstva itekako imali izbora.

Svakog 11. u mjesecu žene Srebrenice okupljanjem na trgu u Tuzi žele nas sve podsjetiti na žrtve GENOCIDA U SREBRENICI. NE  DOZVOLIMO DA NAS NA GENOCID U SREBRENICI PODSJEĆAJU SAMO SREBRENIČANI.

Ova izložba je najbolji primjer da podsjećamo i ne zaboravljamo Genocid u Srebrenici.

Admir Delić  je mlad čovjek na kojeg Kalesija treba da bude ponosna. Ovo što on radi i što večeras prezentuje treba da vide ne samo građani Kalesije nego i cijele Bosne i Hercegovine,  i svijeta.

Admir Delić svojim ilustracijama  podsjeća i opominje na Genocid u Srebrenici. Ne dozvoljava da se Genocid u Srebrenici zaboravi. Hvala ti, Admire, u ime čovječanstva i u ime svih generacija koje žive i koje će živjeti na ovom prostoru. Želim ti da svoj projekat dovedeš do kraja, a to je 8372 ilustracije posvećene Genocidu u Srebrenici, kazala je Hata Mujčinović rije nego što je i zvanično otvorila Izložbu.

Izložba će biti otvorena narednih 15-ak dana. Postavku izložbe će se organizirati i u kalesijskim školama i mjesnim zajednicama kako bi se omogućili da što više Kalesijaca vidi ove vrijedne ilustracije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: