Tribina u BKC-u: “Teško je govoriti o jedinstvu muslimana”

U Kalesiji je održana tribina o temi „Jedinstvo muslimana i međumuslimanska tolerancija“.  Gost tribine bio je dr. Esmir Halilović, profesor na IPF Zenica, a uvodničar Hamdija Bajrić, profesor islamske vjeronauke u OŠ „Kalesija“.

Na početku izlaganja dr. Esmir Hallilović je kazao kako je teško govoriti o jedinstvu muslimana jer ono, nažalost, praktično i ne postoji.

– Koliko ima međumuslimanskog ubijanja u Siriji? Koliko ima muslimana koji gladuju u Jemenu? Svemu tome uzrok su drugi muslimani. Drugi se ujedine na 5 posto zajedničkog što imaju i pored 95 posto onog različitog, a među muslimanima ima samo 5 posto onoga u čemu se razlikuju ii nikako da to prevaziđu i zato imamo sukobe između muslimana. Muslimani ubijaju muslimane i svi misle da su baš oni ispravni, da su onu u pravu, kazivao je Esmir Halilović.

Istakao je i podjele u našoj Bosni i Hercegovini, te sami vjernici prave te podjele, pa i kroz šale i viceve, dijelimo se na Sandžaklije, Krajišnike, Zeničane, Sarajlijice, Tuzlake, Istočnjake (muslimani iz istočne Bosne), Hercegivce…

–  Treba raditi na međusobnom zbližavanju iako “jedinstvo” nije lahak posao. Naime, naši neprijatelji rade na razjedinjavanju i to je praksa još od medinskog perioda kada su židovi nastojali ubaciti svađu među ujedinjena plemena Evs i Hazredž. I Kur’anski ajet “…ve la tuferreku…” (Al-Imran, 103), „i ne razjedinjujte se“ nas obavezuje na džemat, društveno organiziranje, a prvi korak je raditi na jedinstvu u kući, u svojoj porodici, u svom komšiluku, kazao je između oostaloga doc.dr. Esmir Halilović.

Prisutni su poslije izlaganja imali mogućnost postavljati pitanja.

Organizatori tribine bili su udruženja „Korak“ i „Proaktiva“ i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: