Švicarska državljanka gospođa Ursula Peer posjetila Kalesiju

Proteklih dana u Kalesiji je boravila švicarska državljanka gospođa Ursula Peer, poznata umjetnica koja se bavi izradom skulptura u kamenu.  Gošći iz Švicarske domaćin je bilo udruženje Nijemi Krik.

– Njena posjeta je bila s razlogom jer se i sama godinama bori sa opakom bolešću karcinoma dojke. Ova poznata švicarska umjetnica ne samo da je vrstan umjetnik u izradi skulptura u kamenu, ona godinama ručno izrađuje lagane proteze za žene koje su morale odstraniti obje dojke, kazala nam ej Hajra Bajrić – Jahić, koja je gkavni „krivac“ za dolazak Ursule Peer u Kalesiju.

spomen2

Gošća iz Švicarske oduševljena je Bosnom i Kalesijom. Posebno ju je impresioniralo gostoprimstvo bosanskih ljudi. Zato i ne čudi da je sa udruženjem „Nijemi krik“ postigla dogovor i ustupila im licencu za izradu proteza za žene koje su morale odstraniti obje dojke.

– Život prolazi, stari se, ja sam već zakoračila u osmu deceniju života. Proputovala sam sve kontinente u nadi da ću pronaći nekoga ko će nastaviti sa izgradnjom laganih proteza. Presrećna sam što sam došla u Kalesiju i pronašla ove heroje. Uvjerena sam da su upravo one zaslužile nastaviti moj rad. Fasciniralo me brzo shvatanje osjećaj za finu izradu pogotovo od strane godpodje Senade  Aščić, kazala je ursula Peer.

spomen3

Gospođa Ursula Peer posjetila je i Spomen-sobu, razgovarala sa Fahrudinom Sinanovićem, direktorom JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, i upisala se u knjigu gostiju u Spomen-sobi „Kalesijski heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 – 1995“.

ursula

“Hvala Vam za srdačno gostoprimstvo u ovoj kući.

Bosni želim sreću.

Želim da ima vladu bez korupcije i mir u budućnosti” – napisala je Ursula Peer u knjizi utisaka.

Iako je provela samo sedam dana u Bosni, svojim riječima uspješno je detektovala probleme sa kojima se susreću ljudi u Bosni. Nadajmo se da će se ostvariti njena želja i da ćemo dočekati Bosnu bez korupcije i da ćemo imati mir u budućnosti.

ursulin tekst

Spomen-sobu su nedavno posjetile i članice udruženja „Dukat“ iz Visokog. I one su došle zahvaljujući saradnji sa udruženjem „Nijemi krik“.

spomen5

spomen4

spomen1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: