Sutra redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija, ali i protesti građana zbog povećanja paušala

Predsjedavajući Mensur Hukić zakazao je 6.redovnu sjednicu Općinskog vijeća Kalesija, koja će se održati sutra, u četvrtak, 23.septembra, u BKC-u „Alija Izetbegović“ Kalesija, sa početkom u 10 sati.

Na dnevnom redu sjednice nalazi se deset tačaka.

Pred vijećnicima će se naći Odluka o obrazovanju Komisije za drugostepeno upravno rješavanje, Odluka o imenovanju člana Općinske izborne komisije Kalesija, kao i  Odluke o gubljenu statusa javnog dobra u općoj upotrebi u katastarskim općinama Tojšići i Vukovije.  Na dnevnom redu je i Program zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području općine Kalesija u zimskoj sezoni 2021/2022. godine, Izvještaj o izvršenju budžeta i Izvještaj o troškovima tekuće budžetske rezerve općine Kalesija za prvih šest mjeseci ove godine.

Vijećnici će još razmatrati Informaciju o završenoj školskoj 2020/2021. godini i upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednje škole na području općine Kalesija, Informaciju o radu i finansijskom poslovanju JP “Regionalna deponija” d.o.o. Zvornik”  za 2020. godinu i Informaciju o stanju vodovodne i kanalizacione infrastrukture na području općine Kalesija.

Podsjećamo, Kolegij Općinskog vijeća Kalesija nije prihvatio prijedlog Neformalne grupe građana da se u dnevni red 6.redovne sjednice uvrsti Odluka o stavljanju van snage Odluke o povećanju paušala i dnevnica općinskim vijećnicima. Zbog toga je Neformalna grupa građana najavila održavanje mirnih protesta u vrijeme održavanja sjednice, kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog povećanja paušala. Neformalna grupa građana, koju predvodi Sadik Osmanović, je Kolegiju Općinskog vijeća, Klubovima vijećnika i političkim strankama dostavila peticiju sa potpisima oko 1.500 građana koji se protive povećanju vijećničkih paušala.

Osmanović je dobio odobrenje za održavanje javnog skupa uz poštivanje važećih higijensko-epidemioloških mjera.

Neke političke stranke su najavile da će kroz dopunu dnevnog reda predložiti Odluku o stavljanju van snage Odluke o povećanju vijećničkih paušala i dnevnica. Vijećnici Naroda i pravde, koji su glasali protiv povećanja paušala, su najavili da će zatražiti dopunu dnevnog reda sa navedenom tačkom, dok je OO SDP-a, čija tri vijećnika su glasala za povećanje vijećničkih naknada, usvojio zaključak kojim od svojih vijećnika traže da na sjednici vijeća predlože Odluku kojom će se paušali i dnevnice vratiti na prethodno stanje. Iz SDA, čiji vijećnici su,također, podržali povećanje naknada, su uputili dopis predsjedavajućem vijeća da Odluku o povećanju paušala vrati u ponovnu proceduru gdje bi se visina vijećničkih paušala revidirala i uskladila sa realnim budžetskim mogućnostima.

Ostale stranke koje imaju predstavnike u Općinskom vijeću Kalesija odgovornost za donošenje odluke, uglavnom, prebacuju na vijećnike.

Da li će se na sutrašnjoj sjednici Općinskog vijeća ponovo raspravljati o vijećničkim paušalima i kakvu će poruku poslati nezadovoljni građani saznat ćemo sutra od 10 sati za kada je zakazana 6.redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija, ali i protesti građana u centru Kalesije.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: