Subotom u pozorište: Na repertoaru nova komedija „Život i smrt“

Pozorišni Festival premijera, koji se u Kalesiji realizora pod motom „Subotom u pozorište“, nastavlja se 30. septembra, u subptu, u 19,30 sati, kada će u Sali kalesijskog BKC-a biti izvedena predstava „Život i smrt“, autora Đuzepea Đoakina Belija (Giuseppe Gioachino Belli ). Dramatizaciju i režiju potpisuje Damir Mahmutović, uz mentorstvo Vlade Keroševića i Sanela Babić.
zs
I ova predstava je rađena u koprodukcija: Teatar kabare Tuzla, Studentska scena Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Riječ je o još jednoj urnebesnoj komediji, koja je nastala i građena od soneta velikog italijanskog pjesnika i genija komičnoga Giuseppe Gioachino Bellija, a koje je preveo na govor Imotske krajine hrvatski prevodilac i pjesnik Mate Maras. „Život i smrt“ je satirična komedija i komedija karaktera. Predstava koja slavi običan puk, ljude iz blata i mulja života, sa dna životne i društvene piramide. Priča o takvim ljudima i njihovom poimanju života i smrti, njihovim odgovorima na neka velika pitanja, njihovim sudbinama i prevazilaženju svakodnevnih problema.
zs2
U svom tom izražaju zaista ima neke izvornosti: i tvrd i iskvaren jezik, koji nudi ogromnu ekspresivnu moć u opisima i njihova poimanja i ćud, ponašanja, običaji, vjera, predrasude, praznovjerja, ukratko sve što ga se tiče.
U predstavi: Jasmina Ibrahimović, Mirna Mišković, Adna Hasanić, Sadika Kahrimanović, Hasiba Hadžimehmedović, Emir Ibrahimović, Emrah Mujkanović, Marko Mirković, Slaven Čalić, Mirko Ilibašić, Husnija Ćoralić, Faruk Ušćuplić.
zs4
Organizaciono – produkcijski tim Festivala: Ivana Milosavljević, Elmir Krivalić i Fahrudin Sinanović. Pokrovitelj općina Kalesija i općinski načelnik Sead Džafić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: