Sretan 25.novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Danas se navršava 78.godišnjica Prvog zasjedanje ZAVNOBiH-a koje je održano je u Mrkonjić-Gradu 25. i 26. novembra 1943. godine, u čijem radu je uzelo učešće 247 delegata.

Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji.

Datum u kojem je Bosna i Hercegovina obnovila svoju državnost, koju je imala kao samostalna država u srednjovjekovnom dobu.

Na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a usvojena je Rezolucija kao politički dokument u kome je izražena volja delegata ZAVNOBiH-a da Bosna i Hercegovina uspostavi svoju državnost u obliku federalne državne jedinice ravnopravne Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji.

U uvodnom dijelu Rezolucije ističe se da su se “prvi put u historiji Bosne i Hercegovine sastali predstavnici srpskog, muslimanskog i hrvatskog naroda, povezani čvrstim bratstvom u ustanku s ciljem, da na osnovu rezultata oružane borbe naroda Jugoslavije i naroda Bosne i Hercegovine donesu političke odluke koje će otvoriti put našim narodima da urede svoju zemlju onako kako to odgovara volji i interesima.” Njihova volja i interes se definišu opredjeljenjem da Bosna i Hercegovina bude “slobodna i zbratimljena u kojoj će biti osigurano  pravo ravnopravnosti i jednakosti svih Srba i Muslimana i Hrvata.

Status Bosne i Hercegovine, kao federalne državne jedinice, potvrđen je odlukama Drugog zasjedanja AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine u Jajcu.

Radio Feral Vam želi sretan 25.novembar – Dan državnosti Bosne I Hercegovine!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: