Slovenija donira 500 hiljada eura za projekat kanalizacione mreže u Kalesiji

U cilju rješavanja problematike zaštite voda i enormnog zagadjenja svih naselja otpadnim i fekalnim vodama, općinska delegacija na čelu sa općinskim načelnikom Rasimom Omerovićem je po pozivu firme MAPI PIPE d.o.o.Mengeš, Republika Slovenija posjetila ovu renomiranu firmu koja se bavi proizvodnjom cijevi i cijevnog materijala za kanalizaciju.

Poslije više sastanaka kojima su prisustvovali i predstavnici Inštituta za vode Republike Slovenije, te predstavnici firme GEATEH d.o.o.Ljubljana potpisan je i Protokol koji je definisao aktivnosti i obaveze partnera u implementaciji Projekta Vlade Republike Slovenije na području općine Kalesija.

Prema Protokolu Općina se obavezuje, da se na području Općine Kalesija implementiraju budući zajednički projekti sa partnerima iz Republike Slovenije.

Takođe Općina se obavezuje, da obezbijedi svu neophodnu projektnu dokumentaciju-dozvole za neometanu realizaciju projekata i gradjenje i odredi tim za realizaciju dogovorenih projekata.

Predstavnici MAPI PIPE d.o.o. će posredovati kod Vlade Republike Slovenije, da se planirana Vladina donacija od 500.000 Eura, za područja pogodjena poplavama i klizištima u BiH implementira na području općine Kalesija, za projekte iz oblasti zaštite voda, revitalizaciju kanalizacije i vodoopskrbe.

Partneri na projektu iz Republike Slovenije i BiH su: GEATEH d.o.o.Ljubljana, MAPI PIPE d.o.o. Mengeš te E-PLAST d.o.o. Kalesija.

Uzvratna posjeta partnera iz Slovenija je zakazana za narednu sedmicu o čemu ćemo pravovremeno informisati javnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.