Školu slikanja u Kalesiji pohađaju polaznici svih generacija

„Škola slikanja sa izložbom“ naziv je projekta koji je nedavno realizovan u prostorijama  BKC-a „Alija Izetbegović“ u Kalesiji. Pod mentorstvom slikara Adila Mešanovića svake subote polaznici imaju priliku da se upoznaju sa novom tehnikom slikanja.

„Mi smo već prošli crtačke tehnike od olovke i grafita, crtanje olovkama u boji, pastele i sada smo krenuli sa slikarskim tehnikama, a trenutno se radi tehnika akvarela.“ kaže Adil Mešanović. Međutim, dodaje da su ograničeni finanskijskim sredstvima, te će iz tog razloga umjesto na tempere odmah preći na akril, a posebno će se obrađivati i ulje na platnu.

Škola slikanja trenutno broji oko 40 polaznika različite starosne dobi, najmlađa učesnica ima pet, a najstarija oko 60 godina. Ideja o realizaciji ovakvog projekta stara je godinu dana, govori Adil Mešanović, ali zbog različitih okolnosti tek sada su uspjeli da ostvare svoju  zamisao.

 „Što se tiče otvaranja škole slikanja to je unazad nekih godinu i pol trajalo, premišljanje oko toga da li ćemo ili nećemo. Projekat koji nije jednostavno i lahko ni voditi ni organizovati i to je bio jedan od razloga zašto se toliko odugovlačilo“, zaključuje Adil Mešanović.

Ovaj projekat će trajati šest mjeseci, a sastoji se iz tri dijela: „Škola slikanja za djecu, škola slikanja za odrasle i zajednička izložba slika.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina ResilienceInitiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Priče sa granice/Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: