SDP Kalesija: Jednoglasno usvojene inicijative vijećnika SDP-a kojim se rješavaju stvarni problemi građana Kalesije

U subotu je održana 17. Redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija. Pored više od dvadeset odluka koje su se nalazile na Dnevnom redu sjednice, vijećnici SDP-a su predložili i četiri inicijative, a za koje su tražili izjašnjavanje Općinskog vijeća.

Sanacija klizišta i oštećenog dijela lokalnog puta u Mjesnoj zajednici Seljublje

Semir Mujkanović, vijećnik SDP-a u OV Kalesija, podnio je inicijativu Da nadležna općinska služba u Prijedlogu Budžeta za 2019. Godinu planira sredstva koja će biti dovoljna za sanaciju klizišta i oštećenog dijela lokalnog puta u MZ Seljublje.

U obrazloženju svoje inicijative, vijećnik Mujkanović je istakao da je klizište, koje je ovoj mjesnoj zajednici nastalo 2014. Godine, oštetilo dio lokalnog puta u Čifluku i Puljkovom dolu. Nažalost, od tada pa do danas nije urađeno apsolutno ništa da se to klizište sanira te da se dio oštećenog puta popravi. Zbog građana Mjesne zajednice Seljublje i problema koji ih muči već nekoliko godina, Mujkanović je od načelnika i nadležne općinske službe zatražio da što hitnije pristupe saniranju ovog problema. Inicijativa je prihvaćena jednoglasno!

Obezbjeđivanje dovoljnih količina vode za potrebe vodosnadbijevanja stanovništva Općine Kalesija

Zahvaljujući inicijativi vijećnika Damira Džafića, Kalesija bi konačno u narednoj godini mogla biti općina bez redukcija u vodosnadbijevanju.
Inicijativa podrazumijeva Da nadležna općinska služba u Prijedlogu budžeta za 2019. Godinu planira sredstva koja će biti dovoljna za iskop i upajanje u postojeći sistem dva bunara, za potrebe JP „Vodovod i kanalizacija“ Kalesija, a kojom bi se obezbijedile dovoljne količine vode za potrebe vodosnadbijevanja stanovništva općine Kalesija.

U obrazloženju inicijative, Džafić je istakao da su svi građani naše općine svjedoci da trenutni kapaciteti vode sa kojima raspolaže JP „Vodovod i kanalizacija“ Kalesija nisu dovoljni za svakodnevno snadbijevanje građana Kalesije vodom. Kapaciteti vode kojima raspolaže ViK Kalesija su isti od osnivanja preduzeća, a broj priključaka je povećan sa početnih 2000 priključaka na trenutnih 6000, sa tendencijom rasta broja korisnika. Kako sva naselja općine Kalesija nisu pokrivena gradskog vodovodnom mrežom, potrebno je povećati kapacitete vode kako bi se vodovodna infrastruktura dalje razvijala. Problem nedostatka dovoljnih količina vode naročito dolazi do izražaja u ljetnom periodu, kada projektovani kapaciteti izvorišta opadnu za 40-50%.
Trenutno se radi na izgradnji potrebne infrastrukture i upajanja jednog bunara u postojeći sistem javnog vodosnadbijevanja, čiji je kapacitet oko 7 litara u sekundi. Da bi se riješio problem nedostatka kapaciteta vode, potrebno je još dodatnih 15 litara u sekundi, što u prijevodu znači da su nam potrebna dva nova bunara.
Obzirom da su ranije izvršene vodoistražne radnje na izvorištu Krušik, gdje je izvršeno lociranje i gdje su određene lokacije za još dva dodatna vodozahvata sa procijenjenim kapacitetom oko 20 litara u sekundi, iste bi trebalo što hitnije izgraditi i staviti u sistem vodosnadbijevanja, najkasnije do početka ljeta 2019. Godine, a kako bi svi građani naše općine imali uredno vodosnadbijevanje. Na ovaj način, praktično bi riješili problem redukcije. Inicijativa vijećnika Damira Džafića je usvojena jednoglasno.

Uređenje prostorija Matičnog ureda u Tojšićima

Prostorije Matičnog ureda u Tojšićima su nehumane i neuslovne, te je iz tog razloga vijećnik Karić Armin podnio inicijativu Da nadležna općinska služba u Prijedlogu Budžeta za 2019. Godinu planira sredstva koja će biti dovoljna za uređenje općinskih prostorija u Tojšićima tzv. Pekara, a koje će biti uređene za potrebe Matičnog ureda Tojšići.

U obrazloženju svoje inicijative, Karić je istakao da je Općinsko vijeće Kalesija i ranije usvajalo inicijative koje se tiču uređenja prostorija Matičnog ureda u Tojšićima, ali da po tom pitanju nije urađeno ništa. Konstatovao je da su postojeće prostorije nehumane i da građani po velikoj hladnoći čekaju vani kako bi dobili neki dokument.

Također, od nadležnih općinskih službi je zatražio da se objekat i prostorije Matičnog ureda Tojšići urede na način da se ispoštuju zakonski i podzakonski propisi kojima su regulisana pitanja tehničke zaštite objekata i prostora za smještaj i čuvanje matičnih knjiga, spisa i matičnog registra. Ova inicijativa je također dobila jednoglasnu podršku!

Osnivanje Javne Ustanove „Predškolski odgoj i obrazovanje“ Kalesija

Kalesija spada u grupu od četiri općine Tuzlanskog kantona koja nema ovu Javnu ustanovu. Iz tog razloga, vijećnik Armin Karić je podnio inicijativu Da općinski načelnik i nadležna općinska služba pokrenu aktivnosti na formiranju Javne Ustanove „Predškolski odgoj i obrazovanje“ Kalesija, te da se u Budžetu za 2019. Godinu planiraju sredstva za osnivanje ove Javne Ustanove.

U obrazloženju pomenute inicijative, Karić je naveo da nažalost do dana današnjeg nije osnovana pomenuta Javna Ustanova. Općina Kalesija spada u grupu od četiri općine Tuzlanskog kantona koja nije osnovala Javnu Ustanovu koja se tiče predškolskog odgoja i obrazovanja, a kojom bi omogućili djeci predškolskog uzrasta pravilan i nesmetan razvoj odnosno odgoj i obrazovanje djeteta predškolske dobi. Karić je naveo da smatra da bi odbijanjem  i nerealizacijom ove inicijative nastavili sa diskriminacijom djece predškolske dobi na području naše općine.  Također, konstatovao je da su kalesijska djeca neravnopravna sa djecom iz drugih, slabije razvijenih općina Tuzlanskog kantona. Sve prisutne je podsjetio i na Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju Tuzlanskog kantona, a u kojem je jasno propisano da je u godini pred polazak u školu, predškolski odgoj i obrazovanje obavezan za svu djecu tog uzrasta. Također, i ova inicijativa je jednoglasno prihvaćena.

Klub vijećnika SDP-a se ovim putem zahvaljuje svim vijećnicima u Općinskom vijeću Kalesija koji su pružili podršku prilikom usvajanja ovih inicijativa. Iskreno se nadamo da će nadležne općinske službe i općinski načelnik što hitnije pristupiti realizaciji jednoglasno usvojenih inicijativa.

S poštovanjem,

Klub vijećnika SDP-a u OV Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: