SDP Kalesija: Dok drugi ukidaju u Kalesiji uvode tzv.”bijeli hljeb”

U povodu predložene Odluke o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika i uposlenika organa za upravu općine Kalesija, održana je press konferencija OO SDP-a Kalesija, na kojoj su se predstavnicima medija obratili Dževad Hadžić, predsjednik OO SDP-a Kalesija i Muhamed Osmanović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Kalesija.

U SDP-u su mišljenja da se radi o bezobraznoj Odluci, kojom se  plaće općinskih zvaničnika izjednačavaju sa primanjima zvaničnika u FBiH. Posebno skandaloznim smatraju uvođenje tzv. „bijelog hljeba“ općinskom načelniku, njegovom savjetniku i predsjedavajuće vijeća .

Dževad Hadžić je istakao da će, ukoliko se na sjednici Općinskog vijeća usvoji Odluka u predloženoj formi, plaća općinskog načelnika u Kalesiji biti izjednačena sa plaćom federalnog premijera.

„Načelnik općine Kalesija sebi propisuje koeficijant za plaću identičan koeficijentu federalnog premijera. Federalni budžet je negdje preko 1,5 milijardi KM, a budžet općine Kalesija je nešto viši od 5 miliona KM. Premijer FBiH ima daleko veću odgovornost, više posla, a načelnik općine Kalesija ima mnogo manje posla, na stranu to da li dolazi na posao ili ne. Isti slučaj je i za predsjedavajućeg vijeća u Kalesiji i predsjednika Parlamenta FBiH“, kazao je Hadžić i dodao da je nedopustivo da se u Kalesiji u ovo vrijeme uvodi tvz. „bijeli hljeb“

„Možete zamisliti situaciju u kojoj skoro sva zakonodavna tijela u BiH ukidaju ili su u proceduri ukidanja „bijelog hljeba“, a čelnici općine Kalesija sebi uvode ovu privilegiju. Ovo je direktno u suprotnosti sa interesima građana.  Ovdje se radi o neviđenoj socijalnoj neosjetljivosti ove strukture općinske vlasti u Kalesiji“, istakao je Hadžić.

Muhamed Osmanović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a je dodao da se predloženom Odlukom značajno povećavaju sredstva namijenjena za plaće čelnih ljudi u općini Kalesija, na godišnjem nivou i naglasio da se po prvi put u općini Kalesija uvodi tzv „bijeli hljeb“

„Zakon o plaćama je usvojen još 2012. godine, kada je određen  rok od 90 dana da se plaće izabranih općinskih zvaničnika usklade sa ovim zakonom. Međutim, od tada do danas su u općini Kalesija nezakonito isplaćivali plaće. Sramno je da nam se predlaže Odluka kojom se načelniku, predsjedavajućem vijeća, savjetniku načelnika i sekretaru Općinskog vijeća predlažu koeficijenti za plaće kao zvaničnicima na federalnom nivou. Ovim povećanjem plaća izdvajat će se negdje između 60 i 70 hiljada KM više novca na godišnjem novou, nego do sada. Posebno je neviđen i neshvatljiv bezobrazluk uvođenje „bijelog hljeba“ načelniku, njegovom savjetniku i predsjedavajućem vijeća. Ako ovo prođe načelnik bi po isteku mandata godinu dana primao punu plaću, a predsjedavajući i savjetnik načelnika u trajanju od 6 mjeseci, kazao je Osmanović i naglasio da nikad ranije u Kalesiji nije bilo ove naknade.

Iz SDP-a su poručili da ni u ludilu neće glasati za ovakvu Odluku i nadaju se da će i ostali vijećnici u Općinskom vijeću Kalesija imati dovoljno odgovornosti i savjesti da ne prihvate ovakvu Odluku.

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: