SDA Kalesija: Vladajuća većina u Općinskom vijeću usvojila rebalans budžeta u funkciji Džafićeve predizborne kampanje

SAOPĆENJE ZA JAVNOST OO SDA KALESIJA

Jučer održana 33. sjednica Općinskog vijeća Kalesija još jednom je pokazala kako vladajućoj većini nije ni malo stalo do interesa građana općine Kalesija. Usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu općine Kalesija za 2020. godinu, koja nije u funkciji realnih potreba građana općine, već naprotiv omogućava načelniku da mnoge stavke budžeta budu u funkciji njegove kampanje za izbore 15. novembra.

Svima je jasno da se radi o fiktivnom budžetu, i da od realizacije tih projekata neće biti ništa, kao što ništa nije bilo ni od Džafićevih obećanja u prošloj kampanji. Usvojeno je još nekoliko tačaka za koje je načelnikova većina bila zainteresovana, poput davanja saglasnosti na prodaju zemljišta kod autobuske stanice, i dr.

Da u vladajućoj većini ipak ne funkcioniše sve kako je planirano, pokazala je 11. tačka dnevnog reda: Izvještaj o izvršenju budžeta općine Kalesija za period 01.01.2020 – 30.06.2020. godine, koja nije usvojena jer je za nju glasalo svega 12 vijećnika. Nakon ove tačke i pauze, sjednica je prekinuta zbog nepostojanja kvoruma za rad i odlučivanje jer u sali za sjednice se nalazilo samo 11 vijećnika. Bio je to neslavan kraj četverogodišnjeg rada neprincipijelne većine predvođene načelnikom i njegovom Nezavisnom listom, zajedno sa SDP-om i nekim manjim satelitskim strankama. 

Njihov mandat u Vijeću, kao i mandat odlazećeg načelnika, ostaće upamćen po zapošljavanju vijećnika i članova njihove rodbine i prijatelja, tajkunskom krčmljenju kalesijskih resursa, po odsustvu bilo kakvih značajnijih infrastrukturnih projekata itd. Zanimljivo je da nisu uspjeli realizovati ni projekte započete od strane SDA i njenih kadrova, kao ni neke projekte koje su kadrovi SDA sa višeg nivoa omogućili. 

Vijećnici vladajuće većine nisu se zabrinuli ni zbog činjenice da je budžet općine u deficitu, narodski rečeno u manjku, prvi put od uvođenja PDV-a. Ostaje još da finansijski stručnjaci izračunaju za koliko je u ovom mandatu osiromašena općina Kalesija, uzimajući u obzir činjenicu da je prije četiri godine zatečen suficit od nekoliko miliona KM, pa da dobijemo pravu sliku stanja u kome se općina Kalesija sada nalazi.

(Press služba OO SDA Kalesija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: