SDA Kalesija: Čestitka u povodu Dana općine

U utorak, 23. maja 2017. godine građani Kalesije proslavljaju Dan općine Kalesija.

Kalesija se od 2. maja 1992. godine našla među prvim bosanskohercegovačkim gradovima na udaru velikosrpskog agresora.

11. maja 1992. godine Kalesija sa teritorijem istočno od rijeke Bjeljevac izuzev naselja Zukići i Jajići okupirani su od strane agresora. Za samo dvanaest dana 23. maja 1992. godine Kalesija je ponovo oslobođena i postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Posljedice agresije su etničko čišćenje, stradanje i raseljavanje stanovništva, odvođenje mnogih u logore, zatim razaranje kalesijskih naselja, vjerskih objekata, industrijskih postrojenja kao i nova administrativna podjela teritorije.

Dejtonski sporazum odredio je novu administrativno uređenje Bosne i Hercegovine. Kao posljedica tog uređenja 71 km2 odnosno 26,1 % teritorije izdvojen je iz teritorije općine Kalesija koja je imala 272 km2 i pripojen novoformiranoj općini Osmaci. U novoformiranu općinu Osmaci pripojena su naselja: Mahala, Hajvazi, Caparde, Kulina, Kusonje, Kosovača, Vilčevići, Matkovac, Osmaci, Šeher, Rakino Brdo, Borogovo, Sajtovići, Like i Drvenice.

Oslobađanje Kalesije skupo je plaćeno. Mi, koji danas živimo u Kalesiji, moramo biti zahvalni svima koji su svoje živote dali za oslobađanje i odbranu Kalesije.

23. maj, dan oslobođenja Kalesije se obilježava kao Dan općine Kalesija.

Svim građanima Kalesije u zemlji i inostranstvu čestitamo 23. maj, Dan općine Kalesija, sa željom da je volimo i brižno čuvamo.
SDA Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: