Saznajte koliko su dana u ARBiH proveli kalesijski vijećnici

Na web stranici Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH objavljen je Jedinstveni registar boraca. To je bio jedan od tri glavna zahtjeva demobilisanih boraca.

Tu se nalazi formular u kojem je potrebno unijeti tačne podatke, odnosno prezime i ime osobe koja je bila dio Armije RBiH ili MUP-a RBiH.

Ne postoji jedinstvena lista imena, već je potrebno znati koga tačno želite provjeriti i saznati da li je ratovao i koliko je tačno dana proveo u uniformi.

S obzirom da se često za govornicom Općinskog vijeća Kalesija pominje učešće u ratu i doprinos u odbrani BiH, istražili smo ko je i koliko vremena od kalesijskih vijećnika rat prveo s puškom u ruci.

Najduži ratni staž imaju vijećnici Šemsudin Ćatić (SDA) i Damir Husić (samostalni vijećnik) koji su u Armiji proveli po 1.658 dana. Šemsudin Ćatić je danas uposlenik Elektroprivede BiH, a po prvi put u Općinsko vijeće Kalesija je ušao 2018.godine, nakon što je Hasiba Kurtić osvojila mandat u Skupštini TK-a. Ćatić je od 1.658 ratnih dana u uniformi u Armije RBiH proveo 1.475 dana, a 183 dana je bio pripadnik Patriotske lige. 

Isti broj ratnih dana u uniformi (1.658 dana, Armija RBiH – 1475, Patriotska liga  – 183 dana)  ima i magistar Damir Husić, specijalista oftalmolog, koji se trenutno nalazi na čelu Poliklinike Vaše zdravlje u Tuzli. Husić je u Općinsko vijeće ušao sa liste GDS, a kasnije priključio SDA i trenutno djeluje u okviru Kluba ove stranke.

Odmah iza njih je Elvir Brkić (samostalni vijećnik), koji je u ARBiH proveo ukupno 1.652 (ARBiH – 1.449, Patriotska liga – 203 dana). Brkić je u Općinsko vijeće ušao sa liste SBiH, a u prethodnom sazivu bio je vijećnik Narodne stranke radom za boljitak.

Senad Šmigalović (SDP) je u Armiji RBiH proveo 1.534 dana (Armija RBiH – 1475, Patriotska liga –  59). Šmigalović je i nosilac najvišeg ratnog priznanja ARBiH „Zlatni ljiljan“. U Općinsko vijeće Kalesija ušao je kao nosilac liste SDP-a i trenutno je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a.

Nihad Hamzić (samostalni vijećnik) je kao pripadnik Armija RBiH – proveo 1.475 dana. Hamzić je ušao u vijeće sa liste GDS, ali je kasnije, zajedno sa kolegama Mujom Mujkićem i Damirom Husićem) pristupio SDA. Iako je zvanično samostalni vijećnik djeluje u okviru Kluba SDA.

U Općinskom vijeću Kalesija su dva ratna vojna invalida: Rašid Vildić i Ramiz Baručić.  Rašid Vildić (BPS) je tokom ratnih dejstava ostao bez noge, a u Armiji RBiH je proveo 1.276 dana.

Ramiz Baručić (SBiH) je, također, ratni vojni invalid bez obje noge.  Baručić je , prema evidenciji Ministarstva u ARBiH proveo 1.002 dana.

Mujo Mujkić (samostalni vijećnik)  je evidentiran kao pripadnik Patriotske lige. Mujkić je u ovoj formaciji proveo 184 dana. Mujo Mujkić je u vijeće ušao sa liste GDS-a, a trenutno je član SDA i predsjednik Kluba samostalnih vijećnika.  U prethodnom sazivu bio je vijećnik SDA.

Najmanje dana provedenih u Armiji, od vijećnika koji se nalaze u evidenciji, ima Mensur Hukić (Nezavisna lista Sead Džafić). Hukić je ukupno u Armiji RBiH 19 dana. Mensur Hukić je direktor Fabrike UNIS TOK, a trenutno je predsjednik kluba Nezavisne liste Sead Džafić.

Pored kalesijskih vijećnika i načelnik općine Kalesija Sead Džafić je u ratu nosio uniformu Armije Republike BiH. Džafić je u ARBiH ukupno proveo 1.063 dana (ARBiH 861, Patriotska liga 202 dana. )

Ostali vijećnici u Općinskom vijeću Kalesija ne nalaze se u registru, s obzirom da su, uglavnom, bili maloljetni u ratnom periodu ili rođeni krajem rata poput najmalađeg vijećnika Armina Karića (SDP) koji je rođen 1995.godine.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: