Sastanak ambasadorice Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aide Smajić sa predstavnicima kompanije Lafat-Komerc

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aida Smajić 19. januara 2021 . godine održala je sastanak u prostorijama Ambasade u Beogradu sa predstavnicima bosanskohercegovačke kompanije Lafat-Komerc.

Kompanija Lafat-Komerc, za proizvodnju kotlova i sistema za grijanje iz Kalesije već duži niz godina je među respektabilnim proizvodačima u proizvodnji i izvozu kotlova i sistema za grijanje, kao i različitih proizvoda od lima na tržište Republike Srbije, ostalih zemalja regiona kao i nekoliko evropskih zemalja. Predstavnici kompanije su zamolili za pomoć i angažman ambasadorice u Srbiji u rješavanju problema koji se pojavljuju kod izvoza njihovih proizvoda na područje Srbije.

Ambasadorica je s predstavnicima kompanije dogovorila dalje korake i aktivnosti koje će Ambasada u Beogradu poduzimati u cilju pomoći za nesmetan plasman njihovih proizvoda na tržiste susjedne zemlje.Predstavnici kompanije, koja zapošljava 350 radnika, izrazili zadovojstvo prijemom kod ambasadorice Smajić, te informisali da je izvoz ove kompanije u protekle tri godine zabilježio pozitivan trend na godišnjim prihodima.Ambasadorica Smajić je posebno akcentirala značaj jačanja ekonomske saradnje dvije zemlje te izrazila nadu da će se izvoz iz ove kompanije u narednom periodu normalizirati, ali i uvećati, i da ćemo se svi zajedno uspješno izboriti sa posljedicama koje je prouzrokovala pandemija COVID-19, naročito na izvozni i privredni sektor Bosne i Hercegovine.Istakla je da će Ambasada Bosne i Hercegovine pružiti maksimalnu pomoć i angažman iz svoje nadležnosti predstavnicima ove, ali i svih drugih bh. kompanija.

Naredni sastanci i razgovori o problemima koji su prisutni oko izvoza proizvoda kompanije Lafat-Komerc na tržište Srbije već bi trebalo da budu održani slijedeće sedmice sa predstavnicima Ministarstva finansija Srbije, Upravom za carine, te predstavnicima ove bh. kompanije, sapćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: