Saopštenje Udruženja “Ženo, majko, sestro i Polo Grupacije: Novi mamograf “VIOLA” u Kalesiju stiže do ramazanskog Bajrama

Saopštenje za javnost Udruženja “Ženo, majko, sestro i Polo Grupacije

Novi mamograf “VIOLA” u Kalesiju stiže do ramazanskog Bajrama: Poketači akcije za kupovinu mamografa najavili tužbe protiv onih koji su se “narugali” bolesnim ženama

Akcija prikupljanja sredstava za kupovinu novog mamografa za Dom zdravlja u Kalesji, koja je pokrenuta krajem marta ove godine, 10. maja je oficijelno završena, nakon što su organizatori akcije “Polo Grupacija” i udruženje “Ženo, majko, sestro…” saopštili da je zatvorena finansijska konstrukcija.

Danas (petak, 26.maja 2017.), pred sami dolazak mjeseca Ramazana, građane općine Kalesija a naročito žene, želimo obradovati informacijom da će NOVI MAMOGRAF u Dom zdravlja Kalesija doći do ramazanskog Bajrama.

Podsjećamo, ideja za pokretanjem akcije za nabavku mamografa se rodila prilikom obilježavanja Dana narcisa u Kalesiji u organizaciji “Ženo, majko, sestro…”, kada su pokrovitelji ove manifestacije, “POLO Grupacija”, nakon upoznavanja sa brojnim problemima oboljelih žena u Kalesiji, odlučili zajedno sa oboljelim ženama pokrenuti akciju prikupljanja sredstava za kupovinu mamografa.
Prvu uplatu su izvršili upravo iz Pola, u iznosi od 20.000 KM, a nakon toga su uslijedile uplate od brojnih privrednih subjekata sa područja općine Kalesija. U akciju se uključilo i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglic, kao i druge institucije vlasti.
Veliki broj donatora je želio ostati anoniman.

Udruženje “Ženo, majko, sestro…” i farmaceutska kuća “Tuzlafarm” su 08.05.2017. potpisali Ugovor o kupoprodaji mamografa “VIOLA”, proizvođača GE Helthcare, standarda kvalitete ISO 9001:2000, uz garanciju na jednu godinu.
(Detalje ugovora možete pogledati na fotografijama)

Oboljele žene iz Kalesije, kao i one koje žele provjeriti svoje zdravlje, te saznati da li su oboljele od karcinoma dojke, odnosno u kojem stadiju je karcionom te eventualno preventivno djelovati – uskoro za takve preglede neće čekati mjesecima, odnosno do naredne godine.

Ponosni smo na sve nas koji smo na bilo koji način pomogli ovu akciju.

Nakon što mamograf bude došao u Kalesiji, članice udruženja „Ženo, majko, sestro…“ će isti pokloniti Domu zdravlja, na korištenje svim ženama.

  • Teška srca, ali moramo reagovati na gnusne napade i optužbe od strane onih koji našim ženama žele “poturiti” polovan mamograf
    (za koji osim fotografije palete i najlonske folije, nemaju nikakav dokaz ispravnosti)

Iako svečana vijest, ovom prilikom moramo reagovati i na gnusne napade i optužbe iznesene u Saopštenju Kluba vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija, “Nezavisne liste – Sead Džafić”.

Omalovažiti akciju su pokušali još dok je trajala, a vrhunac svog licemjerja su dokazali, a prema građanima Kalesije po ko zna koji put pokazali, nakon što smo završili akciju, kada su prostorijama Općine, pod supervizijom načelnika, održali Press konferenciju sekretar Crvenog križa Kalesija i pedsjednica udruženja “Nijemi krik” Kalesija.
Iako su se za istu pripremili, već na samoj Press konferenciji su se zapetljali u svojim lažima, što je mogao shvatiti svako ko je pratio dešavanja u Kalesiji u proteklom periodu. Da stvar bude gora, općinski načelnik koji ih i dalje brani, je i sam potvrdio da su lagali javnost, te je na gostovaju na Radio Feral-u rekao da je sa postojanjem famoznog mamografa upoznat tek 30. aprila ove godine, i to preko poruka na svom telefonu, iako je dvojac sa Press konferencije tvrdio da su sa istim upoznati još prošle godine.

Ono što nas posebno boli, a sigurni smo i sve ostale građane Kalesije koji razmišljaju svojom glavom, jeste da nam i 15 dana nakon Press konferencije nisu odgovorili na pitanje svih pitanja; Zašto nisu, saopštenjem ili glumačkom Press konferencijom, upoznali javnost o postojanju (polovnog) mamografa odmah po pokretanju naše akcije, a ne mjesec i po kasnije?!

Također, raspitivajući se o vašem polovnom mamogafu, saznali smo neke stvari koje nisu za šire narodne mase.
Svakako da ćemo izdvojiti nformacije koje građani, a naročito naše majke, sestre, tetke (…) moraju znati. Priije svega, rasptali smo se i u većim niovima Crvenog križa, koji su nam potvrdili da je ranije bilo donacija polovnih mamografa, ali da se radilo o dotrajaloj opremi, doslovno izbačenoj sa klinika u inostranstvu, te da je bilo slučajeva da primaoci iste plaćaju uništavanje takvog mamografa. Ne trebamo posebno naglašavati da se radi o radioaktivnim uređajima, te da uništenje istog, pa čak i transport, se mora vršiti i posebnim komorama.
Čak i da se radi o ispravnom polovnom mamografu, njegovo održavanje, i redovno servisiranje, je mnogo mnogo skuplje u odnosu na održavanje novog mamografa.
Ono što nas je malo “prepalo”, jesu informacije koje smo dobili u razgovoru sa stručnjacima, koji su rekli da bi svojim pacijentima prije preporučili višemjesečno čekanje za pregled na novom mamografu, nego li ih izložili polovnom mamografu.

Mi smo zaista zgroženi načinom na koji se vrši pritisak na nas, pa čak i na medije koji su nam pomogli u promociji akcije, kada su nam se javili brojni donatori.
Zaista smo ostali bez komentara da od nas tražite bankovne izvode… Ako ćemo se toga “igrati”, onda se zaista spuštamo na najniži nivo, i to možemo nazvati svakakvim imenom – osim humanosti.

Morate da znate da su nam se javili brojni građani koji su željeli ostati anonimni, a dali su svoju donaciju od 10 KM pa do nekoliko hiljada KM.
Je li zaista jedini način davanja koji poznajete taj da se fotogafiše?
Pa, sa tim nas čak niste ni iznenadili.

Zbog kontinuiranih i gnusnih uvreda i iznošenja monstruoznih laži od strane skeretara CK Kalesija, Safeta Šahmanovića, kao i od vijećnika “Nezavisne liste” na čelu sa načelnikom Seadom Džafićem, udruženje “Ženo, majko, sestro…” i “Polo Grupacija” će podignuti tužbu prema svim navedenim.

Građani Kalesije, žene, majke, sestre (…), vi ste naš razlog zbog kojeg smo dostojanestveno primali udarce proteklih mjeseci.
Želimo, svima, prije svega zdravlja, pa tek onda ostalo što vam srcu bude drago.

Vaši,
Udruženje “Ženo, majko, sestro…
Polo Grupacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: