Saopćenje za javnost Veterinarske stanice Kalesija

Saopćenje za javnost JP Veterinarska stanica Kalesija

JP Veterinarska stanica doo Kalesija svakim danom u skladu sa svojim mogućnostima učestvuje u obezbjeđenju mjera za zaštitu stanovništva od zoonoza kao i na adekvatnom zbrinjavanju životinja u skladu sa zakonskim propisima (Zakon o dobrobiti životinja),Zakona o Veterinarstvu BiH sl.gl.br.34/02 od 22.11.2002 godine  i Veterinarskom etikom.

Samim tim pratimo kompletnu situaciju na nivou Općine Kalesija,gdje smo upoznati sa problemom pasa lutalica koji je zastupljen već duži niz godina na našim područjima.

Početkom ove godine je na snazi Pravilnik o identifikaciji i registraciji kućnih ljubimaca u BiH,kojim je propisano da svi vlasnički psi moraju biti mikročipovani i moraju imati odgovarajući identifikacioni dokument-pasoš. Ovim pravilnikom formirana je državna baza podataka kako vlasnika tako i njihovih ljubimaca ,tako da će se u svakom momentu znati koje vlasnik životinje. Veliki problem na našoj Općini svakodnevno imamo sa napuštenim psima od strane ne odgovornih vlasnika koji dovezu svoje pse i ostave na ulici u centru grada.

Već smo postigli značajne rezultate gdje je broj pasa lutalica smanjen u znatnom broju  kako  u dogovoru sa Općinom i općinskim načelnikom tako i kroz fondaciju Dogst Trust gdje se u sklopu tog projekta vakcinišu lutalice protiv bjesnila i na taj način veći dio bjesnila kod pasa lutalica je riješen te se vrši kastracija i sterilizacija svih pasa lutalica. Također dobrom saradnjom i zajedničkim raspoloživim resursima općinskih službi i JP Veterinarske stanice doo Kalesija,svakim danom se sve ozbiljnije pristupa rješavanju ovog problema,gdje se svakodnevno uklanjaju agresivni psi,a što je jako bitno za zaštitu stanovništva, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sl.novine FBIH br.29/05,u što je upućena Stručna služba općinskog načelnika.

Ovim dopisom apelujemo na sve vlasnike pasa da ne puštaju svoje pse, nego da se obrate stručnoj službi J.P.Veterinarske stanice doo Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: