Saopćenje za javnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, podružnice Kalesija

Skupština Saveza SSDMiS F BiH, dana 13. 05. 2018. g. je donijela odluku o organizovanju štrajka članova Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog  kantona, uključujući i ustanovu JZU Dom zdravlja Kalesija.

Naime, u prethodnom periodu, u toku pregovora sa Vladom Tuzlanskog kantona, Sindikat je postavio sledeće zahtjeve:

  1. Zahtjev za zaključivanje Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije na nivou TK sa prijedlogom teksta koji je dostavljen vladi TK i Ministarstvvu zdravstva TK u februaru 2018 g., u toku pregovora sa delegacijom Vlade TK, dopunjen odlukom Glavnog odbora od 11. 04. 2018 g;
  1. Zahtjev za utvrđivanje reprenzetativnosti SSDMiS TK na nivou TK; čime bi se status dr medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu izjednačio sa statusom doktora medicine i stomatologije u ostalim kantonima, postigao cilj poboljšanja radno pravnog statusa doktora medicine i stomatologije u javnim zdravstvenim ustanovama u TK, prije svega poboljšanje uslova rada, ali povećanjem koeficijenta za obračun plate te ostalih naknada, predviđenim kolektivnim ugovorom.

Međutim, kako je  Vlada Tuzlanskog kantona kategorično odbila zahtjeve Sindikata čime se uslovi rada doktora medicine i stomatologije TK nepovoljniji u odnosu na kolege u ostalim kantonima, to je Skupšina Saveza SSDMiS F BiH na sjednici održanoj 13. 05. 2018. g opravdano donijela odluku o štrajku u Tuzlanskom kantonu.

S toga obavještavamo javnost i sve građane općine Kalesija, naše zdravstvene osiguranike, naše pacijente i korisnike  naših drugih usluga da je štrajk doktora medicine i stomatologije i u Domu zdravlja Kalesija otpočeo od ponedeljka 04. juna 2018 g, sa početkom u 07,30 h i trajat će do ispunjavanja zahtjeva postavljenih Vladi TK.

Štrajk je organizovan obustavom rada članova, uz obavezan boravak na radnom mjestu.

Takođe obavještavamo javnost i da smo putem glavne oglasne ploče u JZU Dom zdravlja Kalesija, objavili Sporazum o poslovima koji se ne  mogu prekidati za vrijeme štrajka.

Ovaj Sporazum je potisan  od strane direktora JZU Dom zdravlja Kalesija sa jedne strane i sa druge strane od Predsjednika Podružnice SSDMiS JZU Dom zdravlja Kalesija.

Još da  napomenemo da je Generalni štrajk Dr medicine i stomatologije trenutno organizovana u 13 ustanova u TK (12 domova zdravlja i Opšta bolnica Gračanica) uz polusatni štrajk podrške u dvije ustanove UKC Tuzla i Dom zdravlja Tuzla u kojima je štrajk na žalost zabranjen sudskim putem (Rješenjem o privremenoj mjeri osiguranja).

Zbog toga, molimo građane općine Kalesija , naše osiguranike, naše pacijente, naša udruženja bolesnih, dobre i razumne ljude, patriote, naše saborce, da nas razumiju, da nam pomognu, da  istrajemo i ispravimo ovu nepravdu koja se dešava samo u našem kantonu u cijeloj Federaciji BiH.  Molimo zaista na strpljenje, a vi će te nas najbolje da razumijete.

U subotu 09. juna u 13 h na Trgu Slobode ispred stare zgrade općine održaće se protestno okupljanje doktora medicine i stomatolgije TK i doktora iz svih kantona Federacije BiH koji će doći da nam daju podršku da istrajemo u svojim zahtjevima.

 

MOLIMO SVE DOBRE I DOBRONAMJERNE LJUDE DA NAM SE PRIDRUŽE NA OVOM SKUPU. HVALA SVIMA KOJI NAS PODRŽAVAJU.

 

STRUKOVNI SINDIKAT DOKTORA MEDICINE I STOMATOLOGIJE

PODRUŽNICA KALESIJA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: