Saopćenje za javnost

S obzirom da se u posljednje vrijeme u Donjim Raincima sve više govori o tome kako je Općina Kalesija spriječila najavljenu rekonstrukciju Područne škole Donji Rainci od strane Seada Džafića, osjećamo potrebu da se oglasimo po tom pitanju.

Naime svi školski objekti, pa i Područna škola Donji Rainci su u nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a ne Općine Kalesija, a mi kao Općina smo uradili sve ono što je u našoj nadležnosti, te smo zahtjeve od mještana, roditelja i Vijeća roditelja odmah uputili na rješavanje ka nadležnom organu. Također načelnik po ovlaštenju Ismet Mešić je upoznao resornog ministra sa stanjem u ovoj školi, kao i o tome da je privrednik Sead Džafić spreman donirati određena finansijska sredstva kako bi školu adaptirao.

Dalje, Vlada Tuzlanskog kantona je na jednoj od sjednica  tražila od donatora Seada Džafića da dostavi pismene garancije da će radovi biti urađeni u skladu sa pravilnicima koji regulisu tu oblast i u skladu sa zakonskim normativima. No, donator Džafić nikada garanciju nije dostavio, te zato Vlada TK i resorno ministarstvo nisu dozvolili ulazak donatora u radove, jer nisu dostavili prema Ministarstvu  garancije da će objekat biti završen do početka školske godine i garancije za kvalitet radova.

Zbog kompletnog stanja u ovoj obrazovnoj ustanovi, Općina Kalesija je raspisala Javni tender za djelimičnu rekonstrukciju postojećeg objekta, tako da će u narednom periodu u Područnoj školi Donji Rainci biti izmjenjena stolarija, uređeni podovi, krečenje kao i sanacija stradale krovne konstrukcije te spriječavanje daljeg širenja vlage.

Općina Kalesija će uraditi sve da Javni tender što prije bude proveden i da se izvrši odabir građevinske firme kako bi radovi mogli početi. Ono što treba reći svakako je da radovi neće spriječiti početak školske godine, odnosno odvijanje nastave, što je najvažnije za djecu, roditelje i nastavno osoblje.

Mi ćemo i dalje stojati na raspolaganju za svaki vid pomoći, ali u okviru zakonskih okvira koji se moraju poštivati.

 

PO OVLAŠTENJU

OPĆINSKOG NAČELNIKA

Ismet Mešić dipl.ing.maš.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: