Saopćenje Policijske uprave Kalesija povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika

Povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika saopćenjem za javnost  oglasila se Policijska uprava Kalesija, koje prenosimo u cjelosti.

Poštovani građani.-

Poučeni dosadašnjim iskustvima, osjećamo potrebu da Vam se putem medija obratimo sa namjerom informisanja i upozorenja na postupke koje će službenici policije PU-PS Kalesija preduzimati tokom predostojećih Novogodišnjih i Božićnih blagdana, u cilju zaštite života i imovinske sigurnosti građana, a koje se ogledaju u sledećem:

Pred nastupajuće Novogodišnje i vjerske praznike, za očekivati je mogućnost upotrebe vatrenog oružja, nabavke i preprodaje petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Upotrebom istih narušava se javni red i mir, uznemiravaju građani, a vrlo često dolazi do povređivanja i samopovređivanja, a posebno osoba mlađe životne dobi. Naglašavamo da neovlašteno posjedovanje i upotreba vatrenog oružja predstavlja Krivično djelo definisano Krivičnim zakonom F BiH, da paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje, petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, predstavlja prekršaj definisan Zakonom o prekršajima F BiH i Zakonom o javnom redu i miru TK-a. U slučajevima činjenja krivičnog djela ili prekršaja od strane maloljetne osobe, propisana je kazna za roditelja (usvojitelja), odnosno staratelja maloljetnika, ukoliko je izvršenje prekršaja ili krivičnog djela, posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljeniku.

Da bi se navedena štetna i opasna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, PU-PS Kalesija u saradnji sa nadležnim Kantonalnim i Općinskim inspekcijskim službama, planira poduzeti sveobuhvatne planske aktivnosti s ciljem predupređenja nezakonitih radnji i sankcionisanju prekršilaca shodno Zakonskim odredbama.

Policijski službenici PU-PS Kalesija svakodnevno preduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju poboljšanja stanja sigurnosti saobraćaja, što će posebno činiti tokom Novogodišnjih i Božićnih blagdana kroz pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju.

Kako su trenutno važećim Naredbama i Zaključcima Vlade i Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, jasno precizirane obaveze kako fizičkih tako i svih poslovnih subjekata, u vrijeme predstojećih Novogodišnjih i vjerskih praznika, s ciljem zaštite stanovništva od zarazne bolesti uzrokovane pojavom CORONA virusa, ovom prilikom apelujemo ugostiteljskim i drugim poslovnim subjektima kao i fizičkim licima na poštivanje svih naloženih mjera higijensko-epidemiološke samozaštite, obzirom da će službenici policije u saradnji sa drugim relevantnim službama i institucijama u navedenom periodu kroz redovne aktivnosti vršiti pojačanu kontrolu poštivanja naloženih mjera, te u skladu sa Zakonskim ovlaštenjima protiv neodgovornih subjekata i pojedinaca preduzimati Zakonom predviđene mjere i radnje koje se ogledaju kroz sankcionisanje istih.

Nadamo se da će naše aktivnosti biti dobronamjerno shvaćene od strane lokalne zajednice te se mole građani da sve nezakonite radnje prijave Policijskoj stanici Kalesija na broj telefona 122 ili 035 631-290, a koje su date u nadležnost  Uprave policije MUP TK-a za dobrobit naše društvene zajednice. Stoga se unaprijed zahvaljujemo svim nadležnim državnim, federalnim, kantonalnim, općinskim institucijama, javnim ustanovama, privrednim subjektima, medijima, a posebno građanima općine Kalesija na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, uz najljepše želje u narednoj 2022.godini, da Novogodišnje i vjerske praznike provedete u zdravlju, sreći i u krugu Vama najmilijih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: