Saopćenje OO SDA Kalesija povodom press konferencije Crvenog križa Kalesija

Frapirani smo stupnjem podlosti, malicioznošću i bezobzirnošću aktera takozvane press konferencije u organizaciji Crvenog križa Kalesija održane u četvrtak 11. maja u sali Općinskog vijeća, u cilju navodnog informisanja građana Kalesije o otkriću famoznog, polovnog mamografa, zapakovanog na paleti. Pitamo se koliko moralno posrnuli moraju biti (ne)ljudi da bi, zarad svoje vlastite sujete i promocije narcisoidnosti (ili bolesti) pokušali ukaljati i omalovažiti jedan nadasve human i uspješan projekat kojeg su građani i privrednici Kalesije i šire okoline podržali.

Proteklih nešto više od mjesec dana Kalesija je bila uzor svim građanima BiH koji su čuli za pokretanje humanitarne akcije prikupljanja sredstava za nabavku mamografa, a koju su pokrenuli Udruženje žena oboljelih od karcinoma „Ženo, majko, sestro“ i Polo Grupacija na čelu sa direktoricom Vildanom Ušćuplić-Ramović. Od četvrtka smo predmet interesovanja za rubriku „Nevjerovatno“, što i jeste. Nevjerovatno je koliko nisko mogu pasti (ne)ljudi. Klovnovi i općinske lude, osobe željne popularnosti i vlasti, nastojeći uvijek biti uz vlast i držati moralne pridike i lekcije svima onima koji ne misle kako načelnik misli, bez obzira o kojem se načelniku radi. Niz nebuloza, laži, konstrukcija i licemjernih izjava izneseno je na amaterskoj pozorišnoj predstavi.

Ako se već ranije znalo da postoji nabavljen mamograf zašto se Crveni križ, Udruženje „Nijemi krik“, općinski načelnik ili njegov vrli savjetnik, koji je ideolog i začetnik svih podlosti počev od nabavke cvijeća i sadnica po skupljim cijenama, do mobinga i psiholoških pritisaka na čestitog predsjedavajućeg Općinskog vijeća, nije ranije oglasio i prezentovao javnosti putem „pouzdanog i odanog“ samozvanog novinara. Zašto se Dom zdravlja nije nikada oglasio?  Očigledno je da je i direktor Doma zdravlja akter ove priče jer nije htio ili smio ranije govoriti o mamografu doniranom iz Austrije. Prije će biti da je dobio instrukciju kako da o(p)stane direktor.

Iz svega rečenog na amaterskoj, pozorišno-novinarskoj, predstavi mogu se dati dva odgovora na pitanje zašto se organizatori predstave nisu ranije oglasili. Prvi, da je postojala namjera unovčavanja doniranog mamografa iz Austrije, i to putem prodaje i naplatom iz budžeta Općine ili iz doniranih sredstava u akciji prikupljanja. Drugi, da je aktuelna vlast u Kalesiji i prateća svita alergična na sve uspješne pojedince i kolektive koji misle svojim glavama, pa stoga ne bira način kako da minimizira sve te uspjehe i zasluge. Možda su, u ovom slučaju, oba odgovora tačna. Međutim, o takvim stvarima neka se brinu istražni organi koji će sigurno nakon ovoga istraživati slučajeve donacija Kalesiji i njihove dodjele.

Ko zna koliko će se još pojaviti mamografa i drugih medicinskih uređaja, pumpi za vodu, kreveta, stolica, komoda, frižidera i još mnogih drugih stvari koje „strpljivo“ čekaju zamotane u foliju, na paletama, u krugu fabrike, skladišta ili podruma, da ugledaju svjetlo dana. Da li će to otpakovati klovnovi ili općinske lude u danima koji nam predstoje ili će to možda otpakovati pripadnici službi za suzbijanje kriminala, ostaje da se vidi.

Ovim putem dajemo bezrezervnu podršku i zahvalnost Udruženju žena oboljelih od karcinoma „Ženo, majko, sestro“, Polo Grupaciji, kao i svim učesnicima ove humanitarne akcije za uspješno realizovan projekt od kojeg će imati koristi prije svega naše žene, majke, sestre, kćerke.

 

Općinski odbor SDA Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: