Saopćenje Nezavisne liste “Sead Džafić” povodom nezajažljive politizacije slučaja nabavke mamografa

Mi iz Nezavisne liste “Sead Džafić” odajemo istinsko priznanje svim građanima, te predstavnicima privrednih i društvenih organizacija koji na bilo koji način učestvuju u plemenitim i humanim akcijama, uključujući i ovu najaktuelniju oko obezbjeđenja mamografa za Dom zdravlja u Kalesiji.

Istovremeno, moramo upozoriti na sljedeće: Nekoliko političkih stranaka u Kalesiji, među kojima prednjači ona koja je do prije pola godine bila apsolutni gospodar sudbine Kalesijaca te ovu općinu dovela na samo dno siromaštva i besperspektivnosti u TK-u i šire, zadnjih dana su u svojim javnim saopćenjima toliko napadno iskazivale tobožnju brigu za zdravlje kalesijskih žena, da je čudo kako svi ti silni “dušebrižnici” već odavno nisu obezbijedili i mamograf i sve ostalo što bi Kalesiju učinilo najsvjetlijim primjerom u borbi protiv teških oboljenja.

Međutim, pošto se i suviše dobro zna kako su prethodnih godina rasipane budžetske pare, građani u ovom grozničavom montiranju navodne “afere mamograf” jasno prepoznaju bezuspješne namjere ubiranja političkih poena i podizanja stranačkog rejtinga marginaliziranih političkih struktura, a sve kroz krajnje nehumani pokušaj zloupotrebe teško oboljelih osoba i njihovih osjećanja.

Zbog načina na koji to rade, odnosno bezočnog izvrtanja činjenica i zamjena teza zarad nasilnog pravljenja afere, te njenog ni na čemu zasnovanog pripisivanja načelniku Seadu Džafiću, očito je da njihova glavna “briga” nisu ni žrtve teških oboljenja ni dragocjena i prijeko potrebna medicinska oprema, već pokušaj da se Načelnik i njegov tim zaustave u najzad dočekanom uspješno započetom procesu oporavka i razvoja naše opustošene i osiromašene općine. Ovom prilikom ukratko podsjećamo da je za samo nekoliko mjeseci, između ostalog, urađen strateški dokument – Prostorni plan, donesena Odluka o izradi Strategije razvoja i ubrzane pripreme na njenoj izradi, intenzivno se lobira kod međunarodnih organizacija oko obezbjeđenja finansijskih sredstava za izgradnju sistema kanalizacije sa prečišćavanjem otpadnih voda, te pokreće realizacija niza drugih strateških projekata, uz istovremeno efikasno rješavanje gorućih “dnevnih” problema.

Očito je nekima, zbog straha od svih tih uspjeha, bilo prijeko potrebno da smisle neki povod za pokušaj kompromitacije načelnika Džafića. Goreći u toj želji, oni su se upustili u nemoguću misiju – pokušaj da od čovjeka koji je, na ponos općine i svih Kalesijaca, jedan od dugogodišnjih najuglednijih humanista u cijeloj BiH, na prečac stvore navodnog neprijatelja humanih projekata.

Uz isprazno senzacionalističko etiketiranje, oni dva “krunska” dokaza da je načelnik Džafić tobožnji protivnik nabavke mamografa nalaze u činjenici da su dvije društvene organizacije održale press konferenciju u opštinskoj prostoriji o toj temi, te da je istoj prisustvovao i načelnik Džafić. Obje te tvrdnje ne predstavljaju nikakav argument o navodnoj vezi Načelnika s ovim slučajem: Prvo – poznato je da je sadašnji načelnik širom otvorio vrata općine svim građanima i organizacijama, pogotovo kad se radi o inicijativama za rješavanje ozbiljnih problema lokalne zajednice, te da nijednoj organizaciji nije uskraćena takva mogućnost. Drugo – nije li poželjno da se Načelnik najneposrednije informiše o svim aspektima i okolnostima prijeko potrebnog obezbjeđenja mamografa, pogotovo u kontekstu inicijative iz Općinskog vijeća, koje najneposrednije zastupa građane, da u nabavci tog medicinskog aparata značajnim finansijskim sredstvima učestvuje i općina? Nije li, zapravo, za pohvalu taj Načelnikov stav da se najznačajnije potrebe građana rješavaju na racionalan i transparentan način, i uz krajnje odgovoran odnos prema budžetskim, odnosno narodnim parama? Zbog toga je i dobio povjerenje građana.

Na žalost, pod uticajem režisera politizacije i montaže “afere mamograf”, u taj otužni pokušaj su uključene i neke društvene aktivistkinje koje su prethodnih godina dično stajale uz Seada Džafića u prvim redovima plemenitih akcija i manifestacija za podizanje svijesti o potrebi veće brige za pomoć oboljelima i prevenciju teških oboljenja. Njima je dobro poznato da gospodin Džafić svih tih godina nije bio sudionik nikakvih događaja vezanih za politiku i vlast, već da je, kao i u cijeloj svojoj bogatoj privredničkoj i društvenoj karijeri, bio vođen najvišim humanim i moralnim načelima. Pored svih tih uzvišenih djela, građanima Kalesije svakako ne mogu biti orijentir za stav o načelniku Džafiću nečija naprasno i namjenski promijenjena mišljenja i naručene optužbe.

Zbog štetnih posljedica koje je građanima Kalesije i cijeloj zajednici nanijela užarena polemika oko “napuhane” afere, te optužbi da je u svemu tome bilo i navodnih nezakonitih aktivnosti i namjera, pozivamo nadležne organe da sve okolnosti u ovom kontekstu brižljivo istraže i utvrđene činjenice prezentiraju javnosti. Smatramo i da su dvije najeksponiranije organizacije u akcijama obezbjeđenja mamografa – Udruženje “Ženo, majko, sestro …” i Crveni križ općine Kalesija dužne građanima opsežno obrazložiti sve okolnosti i detalje oko toka tih aktivnosti i svog učešća u njima – i  to jezikom jasnih argumenata, a ne političkim etiketima i navijačkim strastima koje bacaju sjenu na jedan uzvišeni cilj i naum.

Takođe od čelnika nadležnih institucija, koje na to obavezuju društvene i stručne kompetencije i pozicije, očekujemo da preduzmu odgovarajuće inicijative kako bi općina Kalesija čim prije imala obezbijeđen mamograf, uz maksimalno poštovanje i visokih tehničkih standarda i racionalnog i transparentnog odnosa prema utrošku sredstava građana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.