Saopćenje Koordinacije boračkih udruženja općine Kalesija

Saopćenje Koordinacije boračkih udruženja općine Kalesija koje prenosimo u cjelosti.

Dana 16.05.2016.godine održan je sastanak koordinacije 5 boračkih udruženja koja djeluju na području općine Kalesija.

Povod održavanja sastanka je bio taj što su proteklih dana, nakon obilježavanja dana pogibije nosioca ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” Senada Požegića, na adresu boračkih udruženja upućene kritike zbog toga što njihovi predstavnici nisu prisustvovali ovom događaju.

Općinsko vijeće Kalesija je svojom Odlukom objavljenom u Službenom glasniku općine Kalesija broj 9, objavljenom 04.11.2011.godine odredilo koji su to značajni datumi i događaji na području općine Kalesija. Organizacioni odbor, formiran od strane Načelnika općine, u kome je jedan od članova I predstavnik boračkih udruženja, je taj koji koordinira i u saradnji sa boračkim udruženjima pripremi, ali i drugim institucijama i organizacijama, organizuje obilježavanje značajnih datuma i događaja navedenih u Odluci.

Dan pogibije rahmetli Senada Požegića nije jedan od datuma koji se obilježava po osnovu naprijed navedene Odluke, već je isti, prema našim saznanjima pripremilo i organizovalo Udruženje Patriotske lige Kalesija, a da o toj svojoj aktivnosti nije upoznalo ostala boračka udruženja, osim Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja. Samo iz tog razloga je izostalo prisustvo predstavnika boračkih udruženja na ovom događaju, za razliku od ranijih godina kada smo bili obavještavani o vremenu i terminu njegovog održavanja, te smo istom redovno i prisustvovali, odajući na taj način dužno poštovanje našem poginulom saborcu.

Smatramo da je u najmanju ruku nedobronamjerno prozivati nas za izostanak ovom događaju,a da pri tome ni na koji način nismo bili upoznati da se ovo planira i organizuje, osim ako nije u pitanju bila nečija politička promocija, te je bio potreban izostanak predstavnika boračkih udruženja kako bi se ciljano ukazalo na to.

Takođe, u vezi sa održavanjem protesta koji su planirani za 19.maj u Sarajevu, napominjemo da boračka udruženja-članice Koordinacije boračkih udruženja općine Kalesija (Organizacija porodica šehida i palih boraca, Organizacija RVI Kalesija, ODB “23.maj” Kalesija, UDNRP Kalesija i JOB-Unija veterana Kalesija), a prema našim informacijama niti bilo koje drugo boračko udruženje nisu nosioci, organizatori niti na bilo koji drugi način učestvuju u pripremama za odlazak na proteste u Sarajevo.

Rješenja zahtjeva onih koji se okupljaju oko tzv. “Rezolucije” već su uglavnom sadržana u dva Zakona koja su u pripremi (Zakon o pravima demobilisanih branitelja I članova njihovih porodica i Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja) čije usvajanje se u Parlamentu Federacije BiH očekuje tokom ovog ili početkom narednog mjeseca.

Na navedene Zakone smo već dali svoje prijedloge,primjedbe i sugestije, u saradnji sa našim kantonalnim I federalnim savezima, te se nadamo da će isti biti i prihvaćeni od strane predlagača tih Zakona.

Ukoliko ti naši prijedlozi i sugestije ne budu prihvaćeni i ugrađeni u odredbe pomenutih Zakona, odnosno ukoliko se desi da Zakoni ne budu usvojeni, preduzećemo sve potrebne mjere i radnje kako bi ovi Zakoni bili prihvaćeni i stupili na snagu, o čemu će članovi naših udruženja, a i ostali pripadnici boračkih kategorija biti na vrijeme obaviješteni.

Raspolažemo informacijama da se borcima koji hoće da idu na proteste u Sarajevo dijele nekakvi zahtjevi za jednokratnu novčanu pomoć, uz napomenu da će svi koji idu u Sarajevo dobiti po 100 KM novčane pomoći. Boračka udruženja nemaju s tim nikakve veze, pošto se jednokratne novčane pomoći dodjeljuju po osnovu Odluka Komisije za dodjelu JNP formirane od strane općine, a prema zahtjevima koji se mogu dobiti u šalter sali općine.

Organizacija PŠ/PB Kalesija,

Organizacija RVI Kalesija,

ODB “23.maj” Kalesija,

JOB-Unija veterana Kalesija,

UDNRP Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: