Riješen problem vodosnadbijevanja naselja Ibralići

Mještani kalesijskog naselja Ibralići (MZ Rainci Gronji) konačno su riješili višegodišnji problem vodosnadbijevanja. Stanovnici ovog naselja od jučer su priključeni na vodovod koji je u sistemu JP „Vodovod i kanalizacija“ Kalesija.

Ukupna investicija iznosila je 74 hiljade KM, od čega je 60 hiljada izdvojeno iz budžeta općine Kalesija, dok su preostalih 14 hiljada osigurali mještani Ibralića.

Novoizgrađeni vodovod u Ibralićima u upotrebu je pustio načelnik općine Kalesija Sead Džafić koji je izrazio zadovoljstvo što će mještani Ibralića konačno imati vodu u svojim domovima.

„ Mješani Ibralića su se godinama snalazili za vodu, koju su donosili iz susjednog zaseoka. Zahvaljujući građanima općine Kalesija koji pune budžet, danas smo okončali jedan od najvažnijih projekata u ovom naselju i pustili u upotrebu novoizgrađeni vodovod. Općina je iz budžeta izdvojila 60 hiljada maraka, a preostali dio novca su prikupili građani. Presretan sam čovjek što su mještani Ibralića riješili za njih jedan od najvažnijih problema“, rekao je načelnik Džafić.

Oko 30 domaćinstava naselja Ibralići su proteklih godina problem vodosnadbijevanja pokušavali rješavati individualno kopanjem bunara, koji bi u ljetnim mjesecima presušili i bili nedostatni za napajanje stanovništva. Posebno zadovoljstvo puštanjem u funkciju novoizgrađenog vodovoda izrazio je Ramiz Ibralić, predsjednik građevinskog odbora, koji se zahvalio općini Kalesija i MZ Rainci Gronji.

„Zahvaljujući Damiru Džafiću, predsjedniku MZ Rainci Gronji, Senaidu Sinanoviću i Sabahudinu Sakiću, dorektoru preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, a posebno načelniku Seadu Džafiću, koji je imao razumijevanja za naš problem, uspjeli smo privesti kraju ovaj, za nas, jako važan projekat. Hvala i mojim komšijama koji su podržali akciju. Sad nam je mnogo lakše i možemo započeti aktivnosti na asfaltiranju dijela puta koji je uništen usljed klizišta“, istakao je Ibralić.

Damir Džafić, predsjednik Vijeća MZ-e Rainci Gornji se zahvalio općinskom načelniku koji je podržao ovaj, ali i ostale projekte koje su kandidovali mještani.

„ Mještani Ibralića u početku nisu vjerovali da ćemo riješiti njihov gorući problem, jer su više godina upozoravali općinsku vlast na problem sa vodom. Nažalost, prethodne vlasti su obećavale, ali  nisu imale razumijevanja. Drago  mi je da smo realizovali ovaj projekat. Zahvalio bih se načelniku, kao i kolegama vijećnicima koji su podržali budžet za ovu godinu. MZ-a Rainci Gornji je prezadovoljna dosadašnjom saradnjom sa općinom Kalesija i načelnikom Seadom Džafićem, jer smo, možda, najviše projekta realizovali u protekle tri godine. Nama je samo ostao jedan dio zaseoka Mešići kako bi kompeletirali projekat da svaka kuća ima vodu. Ostali su nam još zaseoci Meškovići i Ibralići da kompletiramo rasvjetu” kazao je Damir Džafić.

Obraćajući se mještanima Ibralića načelnik Džafić je istakao da građani općine Kalesije po prvi put ove godine nisu imali redukciju vode, a da predstoje aktivnosti za rješenje problema vodosnadbijevanja u Hrasnu Donjem i kvalitetnije napajanje vodom istočnog dijela općine Kalesija.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: