Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović posjetio MIZ Kalesija

Medžlis (IZ) Kalesija jedan je od medžlisa koji su temelj naše zajednice, koji je uvijek davao ono što joj je bilo potrebno da opstane na ovim prostorima i u najtežim vremenima – kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović tokom radne posjete Muftijstvu tuzlanskom.

Reisu-l-ulema je istakao kako je ulema sa ovih prostora istrajavala na kur’ansko-sunnetskim principima, nije se nikada toga odricala, bez obzira šta je i kako propagirano našem narodu.

– Naša bosanska ulema je sačuvala interpretaciju islama onako kako su bosanski muslimani vidjeli i razumijeli Kur’an i sunnet u kontekstu prilika u BiH, onako kako se ovdje živjelo.

Danas imamo neko drugo vrijeme u kojem trebamo sačuvati džemat i to je danas možda naša najveća borba – poručio je Kavazović imamima Medžlisa (IZ) Kalesija.

Kavazović je također podsjetio na značaj rada reisu-l-uleme Teufika Azabagića koji je napisao Risalu o hidžri i time zaustavio naš narod od odlaska sa ovih prostora.

Posebno je poručio imamima kako je danas vrijeme u kojem trebaju sačuvati džemat, a također je posebno istakao i značaj rada sa mladim ljudima.

– Tuzlanski kraj je temelj naše države, ali i naše zajednice – zaključio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin Husein ef. Kavazović.

Tokom posjete reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović zajedno sa svojim saradnicima Ismail -ef. Smajlovićem, direktorom Uprave za vjerske poslove i Senaid-ef. Zajimovićem, direktorom Vakufske direkcije, održao je radni sastanak sa rukovodstvom MIZ Kalesija u prostorijama ovog medžlisa, kao i sastanak sa imamima u Gradskoj džamiji u Kalesiji.

Reisu-l-ulema je također posjetio I džemat Dubnica, MIZ Kalesija, gdje je obišao džamiju Abdullah bin Muhammed Mu’minah.

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Muharem ef. Mešanović izrazio je veliko zadovoljstvo današnjom posjetom reisu-l-uleme i njegovih saradnika.

– Mi smo u svakom pogledu uvijek bili podrška našem reisu-l-ulemi i dok je bio muftija Muftijstva tuzlanskog i nastojaćemo da sve naše obaveze i zaduženja ispunimo i izvršavamo na najbolji mogući način, kako bi i tokom naredne posjete reisu-l-ulema bio zadovoljan sa našim radom – kazao je Muharem ef. Mešanović. 

(B.S/Preporod.info)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: