Publici predstavljen roman „Dah u vremenu“ Azira Šabića

U okviru Kulturne manifestacije „IKRE 2021“, u petak je u velikoj sali kalesijskog BKC-a, održana promocija romana „Dah u vremenu“ autora Azira Šabića. O knjizi su vrlo inspirativno govorili Osman Halilović, Osman Šahbegović i Fahrudin Sinanović. Rečeno je da je Šabić radnju romana smjestio na početka 19. vijeka u zvornički kraj, te da govori i o uglednoj zvorničkoj i bosanskoj familiji Fidahića. Roman nudi i ljubavnu priču između siromašnog Jusufa i Safije, kćerke iz begovske familije.

– Šabić u ovom romanu varira niz univerzanih tema i motiva kao što su: tajna iz prošlosti kao pokretač budućih događaja, sudbina i odrastanje siročeta, nemoguća ljubav i sukob moćnika. Smještajući fabulu sa ovakvim značajkama u kolorit Zvornika sa početka 19. stoljeća, autor uspijeva da ispripovijeda pripovijest u skladnoj ravnoteži između univerzalnog i zavičajnog. Iako Dah u vremenu nije klasični historijski roman, nego više koristi historijski kontekst da ispriča jednu sasvim književnu priču, on jeste i neka vrsta omaža historijskim ličnostima iz dinastije Fidahića koji su vješto pretočeni u autentične književne likove. Kad bi se ovaj roman preveo na neki strani jezik uz dobru marketinšku potporu, sigurno bi postao bestseler, kazao je, između ostalog, Osman Halilović.

Odlomke iz romana čitale su dr. Amela Delić, asistentica na Filozofskom fakultetu u Tuzli, i Elma Ćiliković, studentica postdiplomskih stiduja na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Autor Azir Šabić se na kraju zahvalio svima koji su došli na promociju, i svima koji su pomogli u nastajanju ove knjige.

Roman „DAH U VREMENU“ objavljen je uz potporu Fondacije za izdavaštvo, a izdavač je „Planjax“ Tešanj.

Ovom promocijom počela je 26. Kulturna manifestacija „IKRE 2021“ kojom se obilježava oktobar – Mjesec knjige.

Naredni kultureni sadržaje u okviru manifestacije „IKRE 2021“ jeste promocija romana “Adem praotac u nama” autora prof. dr. Nezira Halilovića. Promocija će s eodržati u petak, 15. oktobra, u 18,.30 sati, u velikoj Sali kalesijskog BKC-a.

Partneri JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija u realizaciji manifestacije „IKRE 2021“ su i BZK Preporod i Medžlis IZ Kalesija.

Manifestaciju podržavaju Općina Kalesija, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: