PS Kalesija: Zabranjeno paljenje korova i niskog rastinja na poljoprivrednim imanjima

U povodu čišćenje poljoprivrednih površina i spaljivanja korova i niskog rastinja čime može doći do pojave požara, kojim se mogu ugroziti životi i imovina građana, saopćenjem za javnost oglasila se Policijska stanica Kalesija

„Poštovani gradani općine Kalesija: Osjećamo potrebu da Vam se putem neovisnog radia “Feral” obratimo s namjerom upozorenja na postupke u vezi sa paduzimanjem predstoječih proljetnih aktivnosti na izvodenju čišćenja poljoprivrednih površina i dvorišta.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, ukazujemo na čestu pojavu da građani vrše uništavanje rastinja, korova, suhe trave i lišća spaljivanjem u neposrednoj blizini šuma, kuća i pomaćnih objekata gdje se nalazi lahko zapaljivi otpad kao i veći prostori sa suhom travom i drugim rastinjem.

Evidentno je da u obavljanju poljoprivrednih radova prilikom spaljivanja rastinja i drugih korova, nepažnjom i nemogućnoću nadzora nad opožarenim površinama, dolazi do požara sa većom materijalnom štetom, a nerijetko i ugrožavanjern ljudskih života.

Izazivanje opšte opasnosti predstavlja krivično djela iz člana 323. Stav 1. Krivičnog zakona FBiH, za koje je predviđena kazna zatvora od 3 mjeseca do 3 godine. Iz navedenog razloga upozoravaju se građani da prilikom obavljanja pomenutih radova obavezno preduzmu potrebne preventivne mjere u cilju sprečavanja neželjenih posljedica ne vrše paljevine parcela sa suhim rastinjem kako ne bi došlo do činjenja materijalne štete ili ugrožavanja života građana“, navodi se u saopćenju PS Kalesija .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: