PS Kalesija: Od 1.novembra obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme

Iz Policijske stanice Kalesija obavještavaju građane da je shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, u periodu od 1. novembra ove godine do 1. aprila 2022. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine, zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme i to bez obzira na vremenske uslove.

“Posjedovanje obavezne zimske opreme bez obzira na vremenske uslove obvezno je u periodu od 1. novembra ove do 1. aprila naredne godine za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije)”. Kada je riječ o obaveznoj zimskoj opremi, za putnička vozila i ostala člja masa ne prelazi 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta, potrebne su zimske gume na sva četiri točka. To su gume s oznakama MS, M+S ili M&S te znakom pahuljice, a minimalna dubina gazećeg sloja mora iznositi 4 mm. Moguće je koristiti i gume s ljetnim profilom minimalnog gazećeg sloja od 4 mm, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za stavljanje na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Za vozila čija masa prelazi 3.500 kg, uključujući autobuse, potrebne su već pomenute zimske gume s minimalnim gazećim slojem od 4 mm, kao i lanci za snijeg, ali i dodatni priručni alat u vidu lopate te vreće pijeska od 25 do 50 kg. I u slučaju ljetnih guma potrebno je posjedovati lance te pomenuti priručni alat. Gume s ugradenim ekserima u našoj zemlji nisu dozvoljene.

Za neposjedovanje zimske opreme, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predvidena je novčana kazna od 40 KM za vozača, odnosno 500 KM za preduzeće ili drugo pravno lice, kao i fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost.

Podsjećamo, ranije su vozači u BiH obaveznu zimsku opremu morali imati od 15. novembra do 15. aprila, navode iz Policijske stanice Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: