PROTESTI U KALESIJI – TREĆI DAN

16:17 – Ispred zgrade kalesijske općine, danas su, i treći dan, održani protesti prosvjednika. Nešto iza 13 sati, pred zgradom općine okupilo se oko 100 prosvjednika, koji i dalje zahtijevaju ostavku općinskog načelnika. Predstavnici prosvjednika su, kako saznajemo, i pismeno uručili svoje zahtjeve načelniku. Traže njegovu ostavku i ostavku predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Nedžada Džafića, zatim da se smanje paušali vijećnika, da se zapošljavaju mladi i još niz zahtjeva. U jednom momentu došlo je i do verbalnog prepucavanja i naguravanja među samim prosvjednicima, ali je policija spriječila veće incidente. Prosvjednici su i danas, nakratko blokirali saobraćaj na magistralnom putu Tuzla, Zvornik, na ulazu u Kalesiju. Oko 16 sati prosvjednici su se razišli, a za sutra su najavili ponovna okupljanja.

15:37 – Prosvjednici ispred zgrade općine, u ovom trenutku se razilaze, ostalo ih je još 20-ak. Njihovi predstavnici danas su predali načelniku Omeroviću pismene zahtjeve za ostavkom načelnika i predsjedavajućeg Vijeća, Nedžada Džafića, te još niz zahtjeva, oko zapošljavanja, smanjenja paušala itd. Situacija je mirna, a u Kalesiji je počela padati i kiša, tako da se prosvjednici razilaze.

15:09 – Prosvjednici su u ovom trenutku deblokirali magistralni put, pušten je saobraćaj. Međutim, oko 40-50 mladih prosvjednika, ponovo se vratilo pred zgradu općine. Među prosvjednicima je opet nastalo komešanje i međusobno verbalno prepucavanje. Još uvijek su pred općinskom zgradom. Policija obezbjeđuje ulaz u zgradu.

14:45 – Oko 40-ak prosvjednika uglavnom mlađih osoba, i dalje blokiraju magistralni put Tuzla – Zvornik, na ulazu u Kalesiju. Incidenata nema. Inače, danas se redovno održava i nastava u srednjoj i osnovnoj školi u centru Kalesije.

14:30 – Okupljeni prosvjednici su se, kao i prethodna dva dana, sa platoa ispred zgrade općine uputili na magistralni put i ponovo, na ulazu u Kalesiju iz Tuzle, kod autopraone Gazex, blokirali saobraćaj.

13:45 – Od prisutnih prosvjednika u jednom momentu odvojilo se 20-30 građana koji su izrazili nezadovoljstvo kako se vode prosvjedi i ko ih vodi. Došlo je i do verbalnog duela između dvije grupe prosvjednika, ali većih incidenata nije bilo.

13:06 – Ispred zgrade kalesijske općine, i treći dan su se okupili prosvjednici, njih oko 100. Uzivikivali su: “Ostavke, lopovi…” Isti scenarij kao i u prethodna dva dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: