Promovisana “Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj”: Važno je da se pišu i čitaju knjige poput knjige Haruna Hodžića

U četvrtak, 11. novembra, u velikoj sali kalesijskog BKC-a, održana je promocija knjige Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj autora Haruna Hodžića. Osima autora, o knjizi su još govorili još i Ibrahim Aljić, predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, mr. Bekir Šabić, profesor u Behram-begovoj medresi, i Fahrudin Sinanović, književnik.

Svi promotori su istakli da je vrlo važno da se  pišu i čitaju knjige poput ove knjige Haruna Hodžića, u kojoj je opisao svoj ratni put i časnu i herojsku borbu pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– Kada sam odlučio da napišem ovu knjigu, uopće nisam razmišljao o tome da ću ja da održavam promocije, da se na promocijama prodaju knjige. Jednostavno sam želio da napišem istinu o našoj borbi, o časnoj borbi Armije R BiH. U zadnjih 1000 godina Armija R BiH je najčasnija naša organizacija. Htio sam da istina o našoj borbi i našoj Armiji dođe do što većeg broja ljudi. Hvala Bogu, knjiga je doživjela pet izdanja, a prevedena je i na neke strane jezike, kazao je, između ostalog, Harun Hodžić, naglašavajući da nipošto ne smijemo zaboraviti šta nam se dešavalo, a ni naše heroje.

Prisutna publika je s velikom pažnjom pratila obraćanje Haruna Hodžića. Veliki broj njih na kraju je želio da od autora dobije i potpis na kupljenu knjigu.

Autor knjige Harun ef. Hodžić rođen je 20. marta 1970. godine na Pešteri, općina Tutin, Šandžak. Gazi Husref-begovu medresu završava  u Sarajevu. Od samog početka Agresije uključen je u borbena djelovanja i pružanje otpora agresoru. Njegov ratni put obilježen je kroz tri elitne jedinice u sastavu Armije RBiH, a to su: Fatih, Crni labudovi i Sedma muslimanska brigada. Poslije rata, u Vojsci FBiH obavljao je  dužnost oficira za vjere u Komandi Prvog korpusa i Komandi obuke i doktrine u činu majora. Nakon demobilizacije, šest godina bio je na dužnosti imama u Parizu. Uposlenik je Fonda Memorijala na poslu vodiča u “Tunelu spasa”. Hatib je u Ratnoj džamiji na Igmanu.

Naredni događaj u okviru Kulturne manifestacije “IKRE 2021” jeste Književno veče sa Ivonom Grgić, koje je na rasporedu u subotu, 13, novembra, sa početkom u 17,00 sati, u kalesijskoj biblioteci. Suorganizator ove promocije je i UG TRIK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: